Hirvensalmi on yksi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyskuntayhtymän jäsenkunnista. Kuntayhtymä arvostelee Hirvensalmen kiinteistökauppaa.

Hirvensalmen kunta myy sote-kiinteistönsä Attendolle 1,5 miljoonan euron kauppahinnalla. Kunnanhallitus päätti tiistaina yksimielisesti hyväksyä Heikinniemen palvelukeskuksen, Heikinkodin ja terveyskeskuksen rakennusten myynnin joko purettavaksi tai uusiokäyttöön jalostettavaksi. Rakennusten maapohjat jäävät kunnalle.

– Kaikki kiinteistöt alkavat olla käyttöikänsä päässä. Attendo teki meille aikanaan ehdotuksen, että se voisi ostaa kiinteistöt ja rakennuttaa kuntaan tilalle uuden nykyaikaisen hoivatalon. Tämän kaupan myötä saamme uudet tilat, joihin meillä ei olisi ollut varaa ja samalla sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä kiinteistöriski poistuu kunnan harteilta, kunnanjohtaja Seppo Ruhanen perustelee kauppaa.

Kuntalaisten etu etusijalla

Samassa kokouksessa myös osapuolten välinen yhteistyösopimus, jossa määrätään tarkemmin kiinteistökaupoista ja sen ehdoista. Reilun 2200 asukkaan kunnan ja Attendon välinen yhteistyösopimus sisältää sopimusehdon, jonka mukaan Attendo perustaa kuntaan sote-keskuksen vuoden 2021 alusta.

– Tällä ratkaisulla halusimme turvata sote-palveluiden säilymisen Hirvensalmella. Kyllä tässä on jo vuosien aikana ollut nähtävissä miten meidän palveluille käy Mikkelin kupeessa. Ihan puhtaasti ajattelimme päätöstä tehdessä hirvensalmelaisia, myöntää kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Liukkonen (kesk.).

MainosEssote arvostelee ratkaisua

Suunnitelma yksityisestä sote-keskuksesta ei saanut ennakkoon hyväksyntää Etelä-Savon alueella sote-palveluja tarjoavan kuntayhtymän taholta. Länsi-Savo-lehden haastattelema Essoten johtaja Risto Kortelainen arvioi kunnan ylittäneen toimivaltansa päättäessään kunnan sote-palvelujen järjestämisvastuun piiriin kuuluvista asioista.

Hirvensalmella ei kuntayhtymän hallinnon ajatuksenjuoksua asian tiimoilta ymmärretä.

– Ei me ole sovittu mitään palvelujen järjestämisestä Attendon kanssa. Meidän yhteistyösopimus on eräänlainen tiekartta siitä, mitä aiotaan tehdä sen jälkeen, kun maakunnat on muodostettu. Me jatkamme Essoten kuntayhtymässä ja sen jälkeen sitten osana maakuntaa. Jos joku Attendon kanssa jotain sopii palveluista, niin sen tekee joko Essote tai maakunta, ei missään nimessä Hirvensalmen kunta, painottaa kunnanjohtaja Seppo Ruhanen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*