Tarkastajat tulevat Tampereen busseihin. (kuva: Tampereen kaupunki)

Tampereen seudun joukkoliikenteen busseissa otetaan käyttöön matkalippujen tarkastusmaksut.  Lippuja syynäävät Helsingin seudun joukkoliikenteen (HSL) tarkastajat.

Tähän saakka Tampereen joukkoliikenteessä ei ole ollut tarkastusmaksuja. Liputta matkustanut on joutunut maksamaan lipun tai poistumaan bussista.

Tarkastusmaksu liittyy uuteen vyöhykejärjestelmään, joka otettiin Tampereella kesällä käyttöön. Järjestelmässä on kuusi maksuvyöhykettä.

– Liputta matkustaminen ei oikeastaan ole ongelma, sillä kaikki matkustajat nousevat bussiin etuovesta. Tarkastajien avulla voimme valvoa, että matkustajat matkustavat oikean vyöhykkeen lipuilla, sanoo Tampereen seudun joukkoliikenteen joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita.

MainosPeriviita kertoo, että kyseessä on Tampereen seudun joukkoliikenteen ja HSL:n yhteinen kokeilu, joka jatkuu ensi vuoden loppuun.

– Sen jälkeen teemme päätöksiä, miten ja millä volyymilla tarkastuksia jatketaan.

Jos matkustajalla ei ole matkaan oikeuttavaa lippua, häneltä peritään 80 euron tarkastusmaksu ja kertalipun hinta.

MainosHSL ei ole aiemmin harjoittanut tarkastustoimintaa oman alueensa ulkopuolella VR:n kaukojunia lukuunottamatta. HSL:n tarkastusyksikön päällikkö Janne Solala sanoo, että HSL:llä ei ole suoranaisia aikomuksia toimintansa laajentamiseen.

– Aloite tuli Tampereelta. Tuemme Tampereen tarkastustoiminnan aloittamista asevelihengessä ja teemme tätä omakustannushintaan, Solala sanoo.

Taustalla kokeilussa on Tampereen aikomus aloittaa aikanaan raitiotieliikenne, jossa olisi avorahastus.

Juttua muutettu 23.8. klo 14.53: Lisätty Janne Solalan kommentti.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*