500 euroa on houkuttimena Humppilan kunnan asukkaille, jotta he houkuttelisivat lisää asukkaita Kanta-Hämeessä sijaitsevaan kuntaan. (Kuva: Pixabay)

Kanta-Hämeessä sijaitsevassa Humppilassa otettiin käyttöön vinkkipalkkio asukkaille, jotka saavat houkuteltua uusia asukkaita muuttamaan kuntaan. Saajalleen veronalaista tuloa olevan palkkion suuruus on 500 euroa.

Uudenlainen kunnan markkinointimalli on tuoreeltaan herättänyt kiinnostusta myös muutamassa muussa kunnassa, mallin ideoinut Humppilan vt. kunnanjohtaja Susanna Hokkanen kertoo.

On siis hyvin mahdollista, että vastaavaa saatetaan kokeilla jossain muussakin kunnassa. Se sopii Hokkaselle. Hän on iloinen, jos uudenlainen malli otettaisiin käyttöön muissakin kunnissa ja se tuottaisi laajemminkin hyvää.

Aivan tyhjästä Hokkanen ei ole uusia asukkaita houkuttelevaa mallia keksinyt, mutta hänelläkään ei ole sellaista tietoa, että vastaavaa olisi käytetty jossain muussa kunnassa.

Mainos– Aloin pyöritellä mielessä, että voisiko tässä tilanteessa kehittää jotain uutta uusien asukkaiden saamiseksi kuntaan. Mieleeni nousi, että ainakin sairaanhoitopiireissä on käytetty vinkkipalkkiota, jossa työntekijöillä on mahdollisuus saada palkkio uudesta työntekijästä.

– Ajattelin, että tätähän voisi käyttää asukkaidenkin houkuttelemiseen.

Mielenkiintoinen puheenaihe

Humppilassa asuu viimeisimmän päivityksen perusteella 2 161 asukasta. Vuodenvaihteessa asukkaita oli viisi enemmän, Hokkanen tietää.

– Alkuvuodesta näytti, että asukasmäärä lähtisi nousuun, mutta kesän jälkeen lähdettiin taas laskusuuntaan, kunnanjohtaja myöntää.

Uudet asukkaat toivotetaan monestakin syystä erittäin tervetulleiksi kuntaan, totta kai myös kunnan talouden takia.

– Uudet kuntalaiset ovat haluttuja ja tervetulleita, he tuovat kuntaan mukanaan verotuloja.

Toisaalta tässä markkinointimallissa kuntalaisetkin saavat hauskan mahdollisuuden ja puheenaiheen.

– Kun tätä ideaa mietiskelin, niin pohdin, ketkä olisivatkaan parempia markkinoijia kuin tyytyväiset kuntalaiset.

Saa olla ylpeä kotikunnastaan

Miten uusia asukkaita saadaan houkuteltua kuntaan?

Tätä on ehditty pohtia lukuisia kertoja vuosien varrella Humppilassa. Aihe on hyvin tiedossa kuntalaisten keskuudessa. Näissä yhteyksissä on puhuttu muiden muassa siitä, että kuntalaisetkin voivat rohkeasti olla ylpeitä kotikunnastaan ja puhua kokemansa hyvän puolesta.

– Tästä on puhuttu paljon ja korostettu sen merkitystä positiivisen maineen edistämiseksi.

Hokkanen vastaa, että moni Humppilan asukas luultavasti kertoo kunnan olevan rauhallinen, yhteisöllinen ja turvallinen. Sijaintikin on hyvä, vt. kunnanjohtaja jatkaa.

– Sijaintimme on hyvä Helsinki-Turku-Tampere-akselilla, VT2-VT9 -risteyksessä.

– Kunnassa voi elää maaseudun rauhassa ja tarjolla on edullista asumista kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien päässä. Meiltä löytyy myös rautatieasema, jota moni ei tiedä.

Palkkion ehdot

Humppilan kunnanhallitus päätti vinkkipalkkiomallin käyttöönotosta 7.11.

Mallissa vinkkaaja voi hakea vinkkipalkkion maksua sähköisen lomakkeen kautta.

Palkkion oikeellisuus varmistetaan ennen maksua uusilta asukkailta. Palkkion maksusta tehdään viranhaltijapäätös.

Ehtona vinkkipalkkion maksamiselle Humppilassa on, että uudet asukkaat ostavat omistusasunnon tai tontin ja rakentavat kuntaan omistusasunnon.

Vinkkaajalle maksetaan 500 euroa asuntokohtaisesti eli palkkiota ei makseta jokaisesta asukkaasta erikseen, ehdoissa sanotaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hieman ihmettelen, miksi Humppila eriarvoistaa kuntaan muuttavat asukkaat? Tämhän tapahtuu Humppilan mallissa siten, että palkkio maksetaan vain omistusasunnon hankkiville. Vuokralle muuttavista ei vinkkipalkkiota jutun perusteella makseta. Vuokra-asukkaat ovat kuitenkin ihmisiä, jotka niinikään maksavat veronsa Humppilalle…

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*