Kuva: Kari Långsjö
Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan Taimi-hanke on lisännyt tietoisuutta julkisen terveydenhuollon merkityksestä kunnille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus on maanantaisessa kokouksessaan hyväksynyt esityksen liittymisestä osakkaaksi valtakunnalliseen Taimi-työterveyshuoltokonserniin. Päätösesitys hyväksyttiin äänin 10–7.

HUSin hallintojohtaja Lauri Tanner kertoo, että tavoitteena on, että uusi organisaatio käynnistetään jo vuodenvaihteessa. Nopean muutoksen ensimmäisenä tavoitteena on koota hallinto sekä luoda organisaatiolle toimivat käytännöt perusasioiden kuten palkanmaksun suhteen. Tanner huomauttaa, että yhteiskonsernin edut realisoituvat kokonaisuudessaan vasta hieman pidemmällä aikavälillä.

– Perusideana Taimi-organisaatiossa on yhteiskehittäminen. Kun useampi julkinen toimija tekee yhdessä samaa asiaa, voimme paremmin kehittää digitalisaatiota ja uusia työtapoja sekä tarjota palveluissamme korkeampaa, vakioitua laatua.

Taimi-konserniin liittyminen tarjoaa Tannerin mukaan HUSille uusia mahdollisuuksia myös alan tutkimuksen parissa.

– HUSilla on yliopistollisena sairaalana potilashoidon yksiköissään läsnä myös koulutuksen ja tutkimuksen näkökulma. Toiveenamme on ollut, että tässä voisi olla tulokulmaa myös työterveyshuollon kehittämiseen erikoisalana.

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen iloitsee HUSin päätöksestä, joka mahdollistaa hankkeen etenemisen seuraavaan vaiheeseen.

– Hankeryhmä on tehnyt tämän vuoden aikana todella hyvää työtä. Nyt on aika mennä konkreettisesti eteenpäin.

Alueyhtiöt keskeisiä toiminnan käynnistämisessä

Taimi-konsernin alueyhtiöt perustetaan ensimmäisessä vaiheessa Uudellemaalle, Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen. Keski-Suomen alueyhtiö Työterveys Aalto Oy on aloittanut toimintansa jo vuoden 2019 alusta. Taimi-hankkeen projektipäällikkö Ari Kolehmainen arvioi, että myös Pohjanmaan alueyhtiö Työterveys Botnia Oy aloittaa toimintansa parin kuukauden sisällä.

– Alueyhtiöt vaiheistavat itse omat aikataulunsa. Alueyhtiön järjestäytyminen tehdään ensin, ja konserniin liittyminen vanavedessä.

HUSin hallituksen kokouksen pöytäkirjan mukaan myös HUSin liittyminen Taimi-konserniin toteutetaan kaksivaiheisena järjestelynä, jonka ensimmäisenä askeleena on luovuttaa HUS Työterveyden toiminnot alueyhtiö Taimi Uusimaa Oy:n toiminnan piiriin.

Hanke avoin myös uusille toimijoille

Taimi-konserni on saanut alkunsa Kevan hankkeesta, joka on ollut vireillä alkuvuodesta 2018. HUSin mukanaolo takaa yhteiskonsernille 70 000 henkilöasiakasta, mikä oli alun perin hankkeelle asetettu tavoitemäärä. Kevan Kietäväinen huomauttaa, että kyseessä on vasta projektin ensimmäinen vaihe. Konserni on avoin uusille osakkaille myös jatkossa, ja Kietäväinen kertookin saaneensa yhteydenottoja kiinnostuneilta toimijoilta.

– Alkuvaiheessa monet halusivat odottaa, syntyykö yritys vai ei. Toiset halusivat perustaa ensin oman alueyhtiön ja harkita sitten mukaantuloa. Ensi vuoden puolella voi tulla aika paljonkin uusia osakkaita mukaan, kiinnostusta on paljon.

Tällä hetkellä Työterveys Taimi Oy:n hallitukseen on tulossa 11 jäsentä, jotka jakautuvat omistusosuuksien suhteessa. Yhteiskonsernin suurin omistaja on HUS, joka todennäköisesti on vahvoilla muun muassa hallituksen puheenjohtajakisassa. Keva tulee Timo Kietäväisen mukaan olemaan osakkaana emoyhtiössä vajaalla kymmenen prosentin omistuksella.

Seuraavana askeleena rekrytointi

Konsernin omistajapohjan varmistuttua Kevan vastuu valtakunnallisesta työterveyshankkeesta kevenee. Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen kertoo, että seuraava askel onkin Taimi-konsernin ja sen alueyhtiöiden hallitusten valinta. Tämän jälkeen toiminnan koordinointi voidaan siirtää projektityöryhmältä yhtiön ja alueyhtiöiden hallituksille.

HUSin hallituksen kokouspöytäkirjan mukaan toimitusjohtajien rekrytointi sekä Taimi-konsernille että Uudenmaan alueyhtiölle on tarkoitus käynnistää vielä syyskuun aikana.

TEKSTI: ANNI LINDGREN

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Järki on osittain palannut valtakuntaan – viimeinkin on nähty että kaupallisuus ei tuo onnea terveydenhuollossa, vaan toiminta joka keskittyy ongelmiin suhteutetulla tutkimuksella pääasiaan. Välistä rahastus jää näin pois, tulos paranee ja sairaslomat vähenevät.
    Onnittelut – varautukaa tosin siihen että kaupalliset yhtiöt yrittävät jälleen lahjoa ja kiristää poliittisia päättäjiä kuten tähänkin asti torpatakseen tämänkin projektin – rahaa lobbaukseenhan siellä riittää.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*