aluevaalit 2022 Kuva: Pekka Moliis
Rahassa mitattuna aluevaalikampanjoihin panostaminen on ollut perin maltallista. Ainakin jätettyjen ennakkoilmoitusten perusteella. (Kuva: Pekka Moliis)

Tammikuun hyvinvointialuevaaleissa kaikkien valittavien valtuutettujen ja varasijalle päätyneiden on annettava vaalirahailmoitus. Ennakkoilmoituksen meneillään olevan kampanjan kustannuksista on voinut jättää 23.12 alkaen, ja osa ehdokkaista on tätä mahdollisuutta myös hyödyntänyt.

Tätä juttua kirjoitettaessa (10.1.2022) noin 950 ehdokasta eri puolilta Suomea oli oman ennakkoilmoituksensa jo jättänyt. Kaikkiaan aluevaaleissa on 10 584 ehdokasta. Ennakkoilmoituksen jättäneistä ehdokkaista noin 170 on ilmoittanut panostavansa vaalikampanjaansa vähintään 1000 euroa.

Jätettyjen ennakkoilmoitusten perusteella aluevaaleissa näytetään valtuustopaikasta kamppailtavan selkeästi eduskunta- ja kuntavaaleja pienemmin panoksin. Tässä vaiheessa ennakkoilmoitusten perusteella suurimmalla kampanjalla on liikkeellä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.), joka on liikkeellä 11 000 euron vaalibudjetilla. Ennakkoilmoituksen perusteella ulkopuolista tukea ei olisi tulossa, vaan rahoitus hoituu ministerin omasta lompakosta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Viime kesän kuntavaaleissa Kurvinen kampanjoi vaalirahailmoituksen perusteella vajaalla 3300 eurolla. Eduskuntavaaleissa kampanjan hinta oli sitten jo täysin eri sfääreissä, sillä kevään 2019 vaalikampanjan hintalappu oli lähes 87 000 euroa.

Toinen viisinumeroista vaalibudjetista ennakkoilmoituksen tehnyt on Pirkanmaan Lauri Lyly (sd.), joka arvioi kampanjoivansa 10 000 euron verran. Summasta 3000 euroa on puolueyhdistysten antamaa tukea ja loput omaa rahaa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että viime kuntavaaleissa Tampereella pormestarin paikkaa tavoitellut Lyly käytti tuolloin kampanjaansa yli 22 000 euroa, josta oman rahoituksen osuus oli liki 19 000 euroa.

Tähän mennessä jätettyjen ennakkoilmoitusten perusteella kolmanneksi listalla yltää Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ehdolla oleva Ilkka Viljanen (kok.) Asikkalasta. Viljanen on ilmoittanut rahoittavansa koko 7385 euron vaalikampanjansa omalla rahoituksella.

Jätettyjen ennakkoilmoitusten perusteella eniten ulkopuolista tukea kampanjointiinsa on tässä vaiheessa saamassa Pohjois-Pohjanmaalla ehdolla oleva keskustan Heikki-Pekka Alakärppä. 5000 euron vaalibudjetista 4500 on tulossa joko yksityisiltä henkilöiltä tai yrityksiltä.

Vajaan 6100 euron budjetilla hyvinvointialuevaltuutetun paikkaa Länsi-Uudellamaalla tavoitteleva kokoomuksen Ville Laakso on ilmoittanut ulkopuolisen rahoituksen osuudeksi 4400 euroa. Keskustan listoilta Pohjois-Pohjanmaalla ehdolla oleva Alavieskan kunnanjohtaja Kari Pentti on saamassa 5000 euron kampanjaansa 4000 euron tuen puolueen paikallisyhdistykseltä. Pentti on ilmoittanut ehdolle lähtiessään olevansa sitoutumaton ehdokas.

Jutun tiedot perustuvat Valtiotalouden tarkastusviraston ylläpitämän vaali- ja puoluerahoitusvalvonta-sivuston tietoihin. Juttu on kirjoitettu maanantaina 10. tammikuuta ja uusien ennakkoilmoitusten myötä tilanne muuttuu.

Ajankohtaiset tiedot löydät täältä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*