Suomessa on niin monta kuntaa ja niin monta juttua, että eivät meinaa sormet riittää, miettivät Jyrki Liikka, Sami Kuusela ja Tiina Isotalus. Kuva: Tommy Pohjola.

”Päättävät elimet – Tylsä ja paikallinen podcast” on hassutteleva ohjelma, joka kertoo ihmeellisiä tarinoita Suomen 309 kunnan kuntapolitiikan kiemuroista. Miksi kunnanhallitus palautti urheilukentän kaavan uuteen valmisteluun, miksi kouluruoka ei maistu kyläkoulussa ja tarvitaanko idyllin keskelle todellakin tehdas? 

Kuntien sieluun kurkitaan pienten paikkakuntien poliittisten skandaalien sekä absurdien päätöspykälien kautta. Näin kuvailevat podcastin tekijät Tiina Isotalus Kokkolasta, Jyrki Liikka Tampereelta ja Sami Kuusela Helsingistä. Kuusela on podcastin tuottaja.

Kuntalehti alkaa julkaista podcastia verkossaan siten, että ensimmäinen jakso on kuunneltavissa lokakuun puolivälissä. Jokaisen podcastin aiheista yhdestä tehdään myös lehtijuttu.

Lue tekijöiden eka juttu tästä! Kuntalehden uudessa podcastissa pandat saavat kyytiä Ähtäristä ja ainakin yksi henkilö on päätökseen tyytyväinen

Tavoitteena on jopa se, että ihmiset kiinnostuisivat aiempaa enemmän paikallispolitiikasta ja vaikkapa vaaleista. Valtuustoissa päätetään kuntalaisten kannalta tärkeistä asioista ja palveluista. Suomen kunnista 108 käyttää itsestään nimitystä kaupunki ja loput ovat valinneet kuntanimityksen.

Mistäs se tylsä ja paikallinen löytyisi tällä kertaa, pohtivat Tiina Isotalus, Sami Kuusela ja Jyrki Liikka. Kuva: Tommy Pohjola.

Ei pilkata tai ilkeillä

Tekijöiden mukaan ”Tylsä ja paikallinen” nostaa valokeilaan paikkakuntien päättäjiä ja erikoishahmoja, jotka tekevät hommia yhteiseksi hyväksi, usein sovussa, mutta toisinaan riidellen tai ainakin kinaillen. Podcastissa käsitellään Suomen kuntia, kuntapoliitikkoja ja vähän viranhaltijoita, paikallista päätöksentekoa sekä merkittävimpiä ja pienimpiä paikallisuutisia.

Tekijäjoukkoa yhdistää toisiaan täydentävä tekemisen tapa ja sen lisäksi luonnollisesti puolue, joka on SDP. Takana on myös yhteisiä töitä. Mutta miksi juuri kunta-ala paitsi tietysti siksi, että kaikki ovat vähintään jossain määrin kokeneita kuntapolitiikkoja.

Alivaltiosihteeristä tuttu Jyrki Liikka miettii kysymystä ja vastaus on valmiina.

– Kuntapolitiikka näyttäytyy ulospäin helposti tylsältä ja paikalliselta. Kun katsoo tarkemmin, löytyy kaikenlaista kiinnostavaa. Alivaltiosihteeritaustalla näen maailman tahtomattani kielen kautta hauskasti ja hauskana. Kunta-asiassa on kiehtova ristiriita. Tylsä asia, johon liittyy hauska näkökulma.

Podcastin tekeminen on tarkkaa puuhaa. Toisinaan kellosta on apua. Kuva: Tommy Pohjola.

Tulevat podcast-jaksot tuottavat parhaimmillaan kiinnostavia näkökulmia ja aiheuttavat itselle ja muille oivalluksia ja hauskuutta. Pohjalla ovat faktat eli tapauksia ei keksitä. Yksi tärkeä asia on lähes ylitse kaiken:

– Ei ole tarkoitus olla ilkeä tai pilkata. Vastaanottaja saattaa tulkita jonkin hauskaksi kokemani asian ilkeydeksi, mutta intentio ei ole koskaan se. 

Millaista meininkiä on luvassa? Tunnelmaltaan uusi podcast on yliasiallinen, ystävällinen ja ilakoiva, mutta aina kohteitaan ja aiheitaan kunnioittava. 

– Leikittelemme tylsyydellä, paikallisuudella ja ankeilla kunta-asioilla.

Suomen eri kolkat

Podcastin tekijät asuvat eri puolilla Suomea. Tiina Isotalus Kokkolassa, Sami Kuusela Helsingissä ja Jyrki Liikka Tampereella.

Aiheet valitaan eri puolilta Suomea vaikka sitten Ruovedeltä, jossa Liikka on ollut monta vuotta ”ympärivuotisena kesätoimittajana”. Paikallinen Ruovesi-lehti seuraa tiiviisti kuntansa elämää ja päätöksentekoa kuten muutkin Suomen paikallis- ja kaupunkilehdet.

Tampereella Liikka on ollut varavaltuutettuna.

– Olen ollut varavaltuutettuna, mutta en ole ollut juurikaan mukana. Kun on pieni humanisti, katsoo asiaa humanististen lasien lävitse. Politiikka on jännittävää seurattavaa täällä Tampereella…

Tiina Isotalus on tottunut heiluttamaan nuijaa valtuuston kokouksissa. Sujuu se sukkelasti muuallakin, kuten tässä Helsingissä, Kuntatalon legendaarisessa museossa. Kuva: Tommy Pohjola.

Taianhohtoinen ala

Tekijöiden oman määritelmän mukaan Tiina Isotalus on pienten kuntien sarjaviranhaltija sekä Suomen rakastetuin Kokkolan valtuuston puheenjohtaja.

Isotalus on marinoitunut koko elämänsä ajan kunnallishallinnossa. Hänellä on alan yliopistokoulutus. Hän on tehnyt alan töitä ja saanut täydellistä marinointia myös kotona, sillä hänen isänsä Antti Isotalus oli yli 25 vuotta ensin Ylivieskan ja sitten Kokkolan kaupunginjohtajana.

– On näkökulmaa eri positioista ja siitä, miten kokonaisvaltainen se työ on. 

Kaiken kokemuksensa jälkeenkin Isotalus näkee kuntapäättämisen edelleen jotenkin taianhohtoisena.

– Mukana on elämää suurempia persoonia, joista moni laittaa paljon aikaa ja persoonaa tähän tekemiseen. Kunnallishallinto on äärimmäisen luova ammatti. Pykäläteksteihin mahtuu paljon asiaa, joka vaatii joskus taustatietoa avautuakseen. Samalla päätöspykälät voivat olla ihan absurdeja ja pienistä asioista paisuu kunnallisten elinten kokouksissa elämää suurempia. Välillä valmistelijana olen miettinyt, tietävätkö päättäjät enää itsekään mistä tässä riidellään.

Isotaluksen mukaan kunta-asioita tarkastellaan podcasteissa hellien lasien läpi. Sanat ihana ja iloinen vilahtavat puheessa.

– (Kunta)maailma on hurmaava, on erilaisia persoonia. Näennäisen tylsä aihe, jos sanotaan, että puhutaan kunnallisesta päätöksenteosta. Siellä on myös paljon hauskaa ja huumoria ja kunnallinen päätöksenteko vaikuttaa kaikkien arkeen.

Monessa kunnassa kenties ajatellaan, että jokin ongelma koskettaa vain omaa paikkakuntaa.

– Podcastin kautta tuodaan vertaistukea, nostetaan mielenkiintoisia kuntauutisia, käydään läpi pykäliä, otetaan yhteyttä kuntien influenssereihin, kertoo vuosia valtuutettuna toiminut Isotalus.

Lempeää ja absurdia

Sami Kuusela on podcast -tuottaja, bisnessosialisti sekä Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan jäsen. Hän on nauttinut podcastin teosta jo tähän mennessä.

– On ollut kiva ja pakoton meininki. Nähdään, tuleeko huippu vai huti.

Kuusela näkee paikallispolitiikan ”sellaisena käsittelemättömänä asiana”.

– Suomessa on yli 300 kuntaa ja on kunnanvaltuustot, monenlaisia suomalaisia ihmisiä ja  virallisesti päätetään isoista asioista.

Myös Kuusela puhuu lempeästä otteesta. Monet asiat ovat kuitenkin absurdeja.

– Mistä asioista touhotetaan omassa elämässämme. Kun eri kunnissa on erilaisia ihmisiä ja kiistoja. Podcastissa puhutaan, miltä ne näyttävät vähän kauempaa katsottuna. Se on jotenkin sympaattista.

Tuottaja Kuusela arvioi alivaltiosihteerin mukanaolon kertovan siitä, että virallisuudesta pystytään tekemään hauskaa.

– Kuntapolitiikka näyttäytyy usein ihan turhan tunkkaisena ja riitaisena varsinkin mediassa. Homma on kuitenkin niin, että suurin osa päätöksistä tehdään yksimielisesti, yhteistä hyvää tavoitellen ja sovussa.

Todellisuus tarjoaa ihmeellisiä asioita, joista mikään ei ole liian pieni Sami Kuuselalle ja Jyrki Liikalle. Kuva: Tommy Pohjola.

Kun ottaa lempeän, viihteellisen katseen, saattaa paljastaa hienoja juttuja näkökulman kautta, arvioi helsinkiläinen Kuusela.

– On ihme kuinka hyvin koneisto toimii, kun se on niin mutkikas ja kaiken pyörittäminen on tuhansien eri näkökulmien huomioon ottamista. On kiva näyttää, miten hyvää duunia virkamiehet tekee. Pohjalla on huippuluokan ammattitaito. Se on tärkeä pointti.

Miksi Kuntalehti on julkaisemassa podcastia aiheesta yhdessä kuntakolmikon kanssa?

Kuntapäättäminen on yhdenlainen demokratian ydin. Tuottaja Kuusela kuvailee podcastin tehtävää seuraavasti:

– Sävyn löytäminen on yksi iso asia, haluan kuunnella mitä kuuluu minnekin päin Suomea, kaikkialla tehdään päätöksiä yhteiseksi hyväksi. Eri puolilla on valtavat talkoot, millä pidetään tätä maata kehittymässä, huolehditaan ihmisistä. Ehkä tämä motivoi ihmisiä.

– Suurin osa asioista hoidetaan yhteistä hyvää tavoitellen. Toivottavasti tämä podi tekee kunta-asioista vähän seksympää. Mukana on lempeää naurua, ollaan kuntademokratian puolella.

Kun tekijöinä on kolme demaria, miten varmistetaan, että kyse ei ole demaripodista?

– Tuottajan tehtävä on huolehtia siitä, että tasapaino säilyy.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*