Aluesyyttäjä Joni Köykkä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen Tampereen apulaispormestari ilkka Sasin tapauksessa. Ilkka Sasin epäiltiin joulukuisena yönä syyllistyneen seksuaaliseen ahdisteluun ja alkoholirikokseen, mutta syyttäjä ei löytänyt asiassa näyttöä siihen, että Sasi olisi syyllistynyt asiassa rikoksessa.

Ilkka Sasi on koko prosessin ajan kiistänyt jyrkästi sen, että hän olisi syyllistynyt asiassa johonkin rikolliseen tekoon. Vakuuttelu ei ole mennyt läpi Tampereen poliittisessa päätöksentekokoneistossa, sillä viime viikolla kokoomuksen valtuustoryhmä erotti apulaispormestarinsa omasta valtuustoryhmästään.

Valtuustoryhmästä erottaminen tapahtui sen jälkeen, kun tapausta tutkinut Sisä-Suomen poliisilaitos on tiedottanut asian edenneen syyteharkintaan. Syyteharkinnan pikaista etenemistä ja sen lopputulosta ei kuitenkaan Tampereen kokoomuspiireissä osattu ilmeisestikään ennakoida.

Sasin tekemisiä ja luottamusta puntaroidaan myös kaupunginvaltuuston valtuuston heinäkuussa asettamassa tilapäisessä valiokunnassa.

Osa salattu – paljon selviää

Kuntalehden saamasta syyttämättäjättämispäätöksestä on kaksi sivua tekstiä salattu, mutta tapahtumien kulku selviää päätöksen julkisista osista. Kaksi 17-vuotiasta nuorta naista olivat kaverinsa kanssa tavanneet yöllä apulaispormestarin McDonalds-ravintolassa, jonne hän oli saapunut kaupunginvaltuuston pikkujoulujen jälkeen.

Jutustelun aikana Sasi oli tiedustellut, että ovatko tytöt täysi-ikäisiä. Lopulta seurue oli siirtynyt Sasin asunnolle, jossa hän oli tarjonnut nuorille Bacardia. Toinen tytöistä oli ottanut myös viskiä ja hän oli tullut välillä hieman huonovointivointiseksi.

Aluesyyttäjän mukaan teko olisi voinut täyttää alkoholirikkomuksen tunnusmerkistön, mutta tässä tapauksessa alkoholia nauttineet tytöt olivat vain muutamaa kuukautta vaille 18 vuoden ikäisiä. Osapuolet eivät olleet myöskään tunteneet toisiaan entuudestaan ja todistajan mukaan tytöt olivat ravintolassa vakuttaneet olevansa täysi-ikäisiä. Koska alkoholin tarjoaminen alle 18-vuotiaille ei ollut tahallista, niin syytettä alkoholirikkomuksesta ei nostettu.

Vaatteita ei riisuttu

Ilkka Sasin epäiltiin esitutkinnassa syyllistyneen myös seksuaaliseen ahdisteluun. Myös tämä syyte kaatui aluesyyttäjän tekemässä syyteharkinnassa. Syyttäjän mukaan oli riidatonta, että nuori asianomistaja ja Sasi olivat olleet lähellä toisiaan parvekkeella ja myöhemmin sängyn päällä.

Molemmilla osapuolilla oli ollut vaatteet koko ajan päällä, eikä tutkinnassa tullut ilmi asianomistajankaan kertomana, että asunnon isäntä olisi kosketellut käsin asianomistajaa kummassakaan tilanteessa. Asianomistajan mukaan parvekkeella rikoksesta epäilty olisi ollut hetken aikaa häneen vartalollaan kontaktissa, mutta syyttäjä ei katsonut tapahtumaa syytteen arvoiseksi.

-Parvekkeella tapahtunut tilanne on ollut lyhytkestoinen. Pelkästään lähellä oleminen tai riidattomasti tapahtunut vartaloiden kontakti ei merkitse sitä, että asiassa olisi kyse seksuaalisesta ahdistelusta, aluesyyttäjä Joni Köykkä toteaa ratkaisussaan.   

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*