kuva: Isonkyrön kunta
Isokyrö haluaa vaihtaa maakuntaa jo ennen maakunta- ja soteuudistuksen valmistumista.

Isokyrö esittää valtioneuvostolle, että kunta siirretään osaksi Etelä-Pohjanmaan maakuntaa vuoden 2020 alusta riippumatta sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä.

Sipilän hallituksen reformiministerityöryhmä linjasi toukokuussa 2016, että Isokyrö siirtyy Etelä-Pohjanmaahan vuoden 2019 alussa.

– Asia on jo nyt venynyt aivan liian pitkäksi johtuen sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä. Olisi kunnan kannalta kohtuutonta, että maakuntavaihdos lykkääntyisi aina vuoden 2021 alkuun saakka, kunnanjohtaja Tero Kankaanpää sanoo.

Isonkyrön kunta määrättiin vuonna 1993 osaksi Pohjanmaan maakuntaa vastoin kunnan tahtoa. Perusteluna oli tuolloin, että Kyrönmaan seutukunnan kunnat haluttiin pitää yhdessä maakunnassa. Isonkyrön valtuusto antoi joulukuussa 2015 yksimielisen lausunnon, että kunnan tulisi kuulua Etelä-Pohjanmaahan.

Kunnanjohtaja Kankaanpään mukaan maakuntavaihdoksen pitkittyminen aiheuttaa monenlaista hankaluutta kunnan toiminnalle ja kehitykselle, kuntalaisille sekä kunnassa toimiville yrityksille.

– Kunnalle aiheutuvat hankaluudet koskevat muun ohella maakuntakaavoitusta ja hanketoimintaa.

Kuntalaisten arkeen lykkääntyminen vaikuttaa muun muassa siten, että Kela-kyydit Seinäjoelle suuntautuvalle sairaalamatkalle on menomatkan osalta tilattava Pohjanmaan tilausvälityskeskuksesta Vaasasta ja paluumatkan osalta Etelä-Pohjanmaan tilausvälityskeskuksesta Seinäjoelta.

– Isokyröläisten taksiyrittäjien on tämän takia pitänyt hankkia autoihinsa kahdet Kela-kyytien välityslaitteet ja he ovat menettäneet merkittävän osan liikevaihdostaan.

Isonkyrön lisäksi Heinävesi, Joroinen, Iitti ja Kuhmoinen vaihtavat maakunnasta toiseen maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä.

– Isokyrö on maakuntaa vaihtavista kunnista ainoa, jonka vaalipiiri ei vaihdu uudistuksen myötä, mikä oletettavasti helpottaa maakuntavaihdoksen täytäntöönpanoa, kunnanjohtaja Kankaanpää arvioi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä