Jalasjärven aikuiskoulutuskeskusvyyhti vei lopulta ex-kunnanjohtajan ja Edian koulutusjohtajan vankilaan.

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt valituslupahakemukset jutussa, joka koski Jalasjärven aikuiskoulutuskeskuksen (JAKK) toimintaan liittyviä törkeitä avustuspetoksia ja törkeää virka-aseman väärinkäyttämistä. Näin ollen Jalasjärven ex-kunnanjohtaja Esko Juntunen joutuu kärsimään hänelle törkeästä avustuspetoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä langetetun kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeustuomion.

Jutussa oli kyse avustuspetoksesta, jossa kunnan omistamassa liikelaitos JAKK:ssa pyöritettiin valtionosuusrahoitteisena oppisopimuskoulutuksena taloushallinnon ja logistiikan perustutkintokoulutuksia, joilla pyrittiin ainoastaan paikkaamaan aikuiskoulutuskeskuksen ja kunnan taloutta. Käytännössä lähes koko kunnan henkilöstö ”koulutettiin” uudelleen merkonomeiksi. Järjestetyt koulutukset eivät kuitenkaan täyttäneet tutkinnon perusteiden ja työssäoppimisen vaatimuksia.

Takaisinperintä johti kuntaliitokseen

Kunnalta perittiin myöhemmin takaisin yli 30 miljoonaa euroa väärien tietojen perusteella myönnettyä valtionosuusrahoitusta. Takaisinperintä suisti jo muutoinkin heikoilla olleen kunnan talouden vararikkoon ja edessä oli kuntaliitos Kurikan kanssa vuonna 2016.

Vaasan hovioikeus ja Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus ovat molemmat katsoneet kolmen hakijan syyllistyneen juttuvyyhdessä törkeään avustuspetokseen ja ex-kunnanjohtajan lisäksi törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen. Myös Edian koulutusjohtajana toiminut henkilö tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä avustuspetoksesta.

MainosKolmannen valituslupaa hakeneen henkilön osalta hänen yhden vuoden ja kolmen kuukauden ehdollista rangaistusta ei ollut muutettu hovioikeudessa. Lisäksi hovioikeus oli tuominnut taloushallinnon koulutuksen järjestäjänä toimineen yhtiön, jonka koulutusjohtajana yksi tuomituista oli toiminut, 50 000 euron yhteisösakkoon.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*