Jalasjärven kunnan itsenäisen taipaleen päättänyt JAKK-soppa porisee lähiviikot Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Aikuiskoulutuskeskus oli kunnan omistama liikelaitos, jolta opetusministeriö peri korkeimman hallinto-oikeuden vuonna 2013 tekemän päätöksen mukaisesti takaisin 35 miljoonan euron avustukset. Sitä ei kunnan talous kestänyt.

Käräjillä syytettynä on kaikkiaan neljä henkilöä törkeistä avustuspetoksista. JAKK:n entistä rehtoria ja entistä kuljetuspuolen johtajaa epäillään rikoksesta koko 35 miljoonan euron avustuspotin osalta. Entiselle rehtorille syyttää vaatii 3,5 vuoden ehdotonta vankeustuomiota.

EX-kunnanjohtaja syytettynä

Syytettynä on myös Jalasjärven entinen kunnanjohtaja Esko Juntunen. Hänen kohdalla syyttäjän esittelemä törkeä petosepäily kohdistuu miljoonaan euroon. Juntusta syytetään oikeudessa myös törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Ex-kunnanjohtajalle syyttäjä vaatii vähintään kahden vuoden vankeustuomiota. Hän on aiemmin joka yhteydessä kiistänyt jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikolliseen toimintaan. Sama oli linja myös hänen asiamiehellään oikeudenkäynnin avauspäivänä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Syyttäjän mukaan henkilöt ovat tahallaan antaneet koulutukseen liittyen vääriä tietoja ja näin hyödyttäneet työnantajaansa. Kaikki jutun neljä vastaajaa ovat kiistäneet syytteet.

Adultasta ei tuomiota

OPM:n takaisin perimien avustusten tiimoilta on käräjiä käyty aiemmin Tuusulan käräjäoikeudessa ns. Adulta-jutussa. Siellä ei tahallisuudesta löytynyt näyttöä ja syytteet hylättiin kokonaisuudessaan. Väärin perustein nostetut avustusrahat jouduttiin kuitenkin palauttamaan valtiolle.

JAKK-soppa suisti Jalasjärven kunnan talouden rapakuntoon ja ainoaksi vaihtoehdoksi jäi lopulta kuntaliitos Kurikan kanssa. Kuntaliitos toteutui tämän vuoden alussa.

Jalasjärven asioista aiemmin Kuntalehdessä

Juttua päivitetty 4.10. klo 15.20 syyttäjän rangaistusvaatimusten ja ex-kunnanjohtajan syytettynä olemisen osalta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*