Puheenjohtajan nuija ja tietokoneen hiiri ja näppäimistö valtuustosalissa.
Jämsän hallintosääntömuutokset olivat kuntalain vastaisia. (Kuva: Ville Miettinen)

Jämsän kaupunginvaltuuston kesäkuussa 2021 hyväksymät muutokset kaupungin hallintosääntöön koskien luottamushenkilöiksi valittavien kelpoisuutta ovat kaatuneet Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Valtuusto päätti hallintosääntöä muokatessaan, että tiettyihin toimielimiin voidaan valita vain edellisissä kuntavaaleissa ehdolla olevia henkilöitä.

Hallinto-oikeus kuitenkin toteaa tällä viikolla antamassaan ratkaisussa, että kuntalaisten vaalikelpoisuudesta luottamustehtäviin päätetään kuntalaissa, eikä valtuuston hyväksymässä hallintosäännössä. Näin ollen hallintosäännön muutokset koskien pykäliä 8-11 on kumottava.

Elokuun alussa voimaan tulleen hallintosäännön mukaan kaupungin omien lautakuntien, Jämsän ja Kuhmoisten yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyslautakunnan jämsäläisten jäsenten ja kaupungin liikelaitosten johtokuntien jäsenten tulee olla ollut edellisissä vaaleissa valtuustoon ehdolla olleita. Sama vaatimus koski myös kyseisten toimielinten varajäseniä.

Valtuuston päätöksestä valitti hallinto-oikeuteen Uusi Suunta yhteislistalta Jämsän valtuustoon valittu Joonas Valkeajärvi. Valkeajärven valituksen mukaan uusi hallintosääntö asettaa kaupungin asukkaat eriarvoiseen asemaan ja on yhdenvertaisuuslain vastainen.

Uutta hallintosääntöä on jo sovelluttu uuden kaupunginvaltuuston valitessa luottamushenkilöitä kyseisiin elimiin, joten Jämsässä on odotettavissa uusintakierros luottamusmiespaikkojen täyttämisen suhteen. Hallinto-oikeuden antama ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*