Janakkalan kunnanhallitusta ollaan erottamassa - Tilapäisen valiokunnan perustaminen esityslistalla maanantain kokouksessa
Janakkalan kunnan kunnanhallituksessa on tapahtumassa muutos, kun koko hallitus ollaan erottamassa. Janakkalan vaakunassa komeilee ilves. (Kuva: S. Eloranta)
Janakkalan kunnanhallituksessa käsitellään maanantaina 15. tammikuuta kunnanhallituksen erottamisen valmistelua. Asiaa valmistellut kunnanjohtaja Reijo Siltala esittää, että hallitus esittää valtuustolle, että se selvittää nauttiiko kunnanhallitus valtuuston luottamusta ja asettaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kunnanhallituksen erottamista koskevaa asiaa.
Kunnanhallituksen erottamista esitetään poliittisista syistä.
Valtuustoryhmien kokonaisuudessa ja ryhmien jäsenmäärissä on tapahtunut sellaisia
muutoksia, että niiden seurauksena poliittiset voimasuhteet ovat muuttuneet. Tämä vaikuttaa kunnanhallituksen asemaan suhteessa valtuustoon.
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marko Ahtiainen (kok.) kertoo, että kyse on yhden valtuustoryhmän pienenemisestä. Tarkemmin kyse on keskustan valtuutetun Petri Hakamäen eroamisesta keskustan valtuustoryhmästä ja siirtymisestä omaan perustamaansa valtuustoryhmään.
Hakamäki on kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja, eikä ole itse halunnut hakea eroa tehtävästään.
– Tässä ei ole sen enempää dramatiikkaa. Ei ole kyse henkilöistä vaan poliittisten voimasuhteiden muutoksesta, Ahtiainen sanoo.
– Kunnanjohtaja on asian valmistelija ja ymmärrykseni mukaan hänen tulee virkavelvollisuuksiinsa liittyen varmistaa demokratian toteutuminen ja siksi tilanne on selvitettävä. Käsitykseni mukaan hän on käynyt myös vuoropuhelua poliittisten ryhmien kanssa.
Janakkalan kunnanhallituksessa SDP:llä, kokoomuksella, perussuomalaisilla ja keskustalla on ollut kaksi paikkaa vihreillä yksi. Hakamäen muutoksen jälkeen keskustalle on jäänyt siis yksi paikka ja Hakamäen oma ryhmä yhdellä valtuustoedustajalla on saanut yhden hallituspaikan.
Kunnanvaltuustossa on 33 jäsentä ja alkuperäinen paikkajako oli SDP 9, keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset 6, vihreät 3, kristillisdemokraatit 2 ja vasemmistoliitto yksi paikka.
Kunnanjohtaja Siltala kommentoi asiaa X:ssä näin:
Lain mukaan koko toimielin pitää erottaa
Luottamushenkilöt ovat toimessaan lähtökohtaisesti erottamattomia. Lähtökohta on, että
luottamushenkilö pysyy toimessaan sen ajan, joksi hänet on valittu. Luottamushenkilön
erottamisessa perusteena on poliittinen epäluottamus.
Erottaminen koskee aina kaikkia toimielimeen kuuluvia luottamushenkilöitä.
Kuntalain 34 §:n mukaan valtuusto voi erottaa kunnan, kuntayhtymän ja kuntien yhteiseen toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta.
Erottaminen tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen.
Tilapäisen valiokunnan tehtävänä on valmistella valtuustolle kunnanhallituksen toimielimen
erottamista koskevaa asiaa.
Päätösehdotuksen mukaan valtuustolle esitetään, että se päättää valita tilapäiseen valiokuntaan viisi jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen ja nimeää varsinaisista jäsenistä valiokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
//Uutista päivitetty Janakkalan kunnanvaltuuston Marko Ahtiaisen kommenteilla 12.1.2024 klo 10.01, klo 10.54 lisätty kunnanjohtajan twiitit aiheesta//
Mitään varsinaista velvollisuutta tähän ei kyllä ole, että kunnanjohtaja alkaa selvittää omien esimiestensä luottamusta. Vaikka sääntely mahdollistaa kunnanhallitusaloitteisen ehdotuksen tekemisen, niin ei sitä näin ole tarkoitettu käytettäväksi, vaan esimerkiksi siten, että kunnanhallituksessa syntyy asiasta ensin linjaus, jonka jälkeen sitten annetaan työnjohdollinen määräys valmisteluun.