Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eemeli Peltonen on tämän hetkisen tiedon mukaan jatkossa Suomen nuorin valtuuston puheenjohtaja.

Järvenpää, Kajaani ja Iitti ovat niitä kuntia, joissa katseet on käännetty nuoriin, kun johtaville luottamuspaikoille on etsitty uusia päättäjiä. Suomen nuorimmaksi valtuuston puheenjohtajaksi nousee ensi maanantaina Järvenpäässä demarien riveistä 22-vuotias Eemeli Peltonen.

Suomen nuorin kunnanhallituksen puheenjohtaja lienee Inkoon Henrik Wickström (r.), joka täyttää syyskuussa 23 vuotta. Nuorta kaartia edustaa myös Iitin 25-vuotias Eemeli Lehtinen (sd.).

Tällä hetkellä Suomen nuorimman valtuuston puheenjohtajan titteliä pitää vielä vajaan viikon ajan hallussaan Kajaanin eilen valittu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, 23-vuotias Miikka Kortelainen (vas.).

Merkkejä sukupolvenvaihdoksesta

Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi nouseva Eemeli Peltonen on tyytyväinen ympäri Suomea kantautuvista viesteistä, joiden mukaan luottoa nuoria päättäjiä kohtaan löytyy.

Mainos-Nuorten valinnat johtaville luottamusmiespaikoille on viesti siitä, että kuntapäättäjien keskuudessa on sukupolven vaihdosta käynnissä. Samalla se on viesti nuorille äänestäjille siitä, että nuoretkin voivat päästä politiikassa eteenpäin, Peltonen pohtii.

Samaan hengenvetoon nuori kuntapäättäjä kuitenkin muistuttaa eri sukupolvien kesken tehtävästä yhteistyöstä ja sen välttämättömyydestä.

-Nämä valinnat ja päätökset eivät onnistu vain nuorten voimalla, vaan se vaatii sukupolvien välistä yhteistyötä. Kun luottamustehtävissä ollaan, niin siellä ei hoideta pelkästään nuorten asioita, vaan katsotaan asioita koko kunnan ja jokaisen kuntalaisen näkökulmasta.

Iitissä haasteita

Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi Iitissä noussut demarien Eemeli Lehtinen oli paikkakunnan ääniharava 353 äänellä. Kun suurin puolue keskusta otti valtuuston puheenjohtajan paikan, niin kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävä lankesi Lehtiselle.

-Onhan tämä vastuullinen tehtävä, mutta kuntalaisista saatu valtakirja on niin vahva, että haasteeseen on tartuttava, Lehtinen toteaa.

Nuorukainen opiskelee Rovaniemellä Lapin Yliopistossa politiikkatieteitä. Välimatka asettaa omat haasteensa tehtävien hoidolle.

-Onhan siinä välimatkaa kotikunnan ja opiskelupaikan välillä. On sitä junalla matkustamista tullut jo edellinen vaalikausi harjoiteltua, joten ei se mikään ongelma ole, Lehtinen arvioi.

Vajaan 7000 asukkaan Iitti sijaitsee Lahden ja Kouvolan välisen junaradan varrella. Haasteita kuntapolitiikassa riittää tuleville vuosille.

-Väkiluku meidän pitää saada nousuun ja sitä kautta uusia veronmaksajia kuntaan, Eemeli Lehtinen pohtii.

Maakuntavaalit kiinnostavat

Tulevat maakuntavaalit kiinnostavat nuoria demaripäättäjiä, mutta vielä ei ole lopullisia päätöksiä tehty.

-Katsotaan nyt yhdet vaalit kerrallaan. Tässä on kesä aikaa miettiä maakuntavaaliehdokkuutta. Vaalit sinällään kiinnostavat, mutta pitää kuunnella puolueen ja piirin mielipiteet siitä, kannattaako Järvenpäästä demaria ehdolle laittaa. Maakuntavaaleissa läpimeno on melkein eduskuntavaaleja vaikeampaa, Eemeli Peltonen pohtii.

Saman suuntaiset ovat mietteet Iitin suunnalla.

-Pitää nyt ensin saada nämä hommat hoidettua. Maakuntavaaliehdokkuus selviää syksyn mittaan, Lehtinen toteaa. 

Tiedätkö sinä vielä nuorempia puheenjohtajia valtuustoista, hallituksista tai lautakunnista. ”Ilmianna” heidät Kuntalehden toimitukseen e-maililla pekka.moliis@kuntalehti.fi

EDIT 6.6. klo 16 Muokattu juttua siten, että Inkoon Henrik Wickström on tämän hetkisen tiedon mukaan Suomen nuorin kunnanhallituksen puheenjohtaja.

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*