Joensuun kaupunki ja Kontiolahden kunta ovat ottamassa kiintiöpakolaisia Syyriasta.

Joensuu suunnittelee ottavansa kiintiöpakolaisia seuraavan kolmen vuoden aikana noin 90 henkilöä. Pakolaisten määrä pyritään sovittamaan tasan kolmen vuoden ajalle. Vuosittain Joensuuhun saapuisi 30 kiintiöpakolaista.

Kontiolahden kunta tulee vastaanottamaan pakolaislapsia, mutta kiintiöpakolaisten tarkkaa määrää ei ole vielä tiedossa. Kontiolahdella on jo olemassa tilat, henkilöstöä ja osaamista pakolaislasten auttamiseen.

Syyrian sisällissota on pitkittyessään johtanut valtavaan humanitaariseen kriisiin, josta kärsii eniten siviiliväestö. Syyrian taisteluissa on kuollut jo yli 100 000 ihmistä. Pakolaisia on kaikkiaan yhdeksän miljoonaa.

Kunnille maksetaan kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta niin sanottua laskennallista korvausta neljän vuoden ajalta.

Korvaus on henkeä kohden 2 300 euroa vuodessa, alle 7-vuotiaista lapsista maksetaan kolminkertainen korvaus.

Kiintiöpakolaisten vastaanottamisen mahdollistavat sopimukset tulevat Joensuun kaupunginhallituksen ja Kontiolahden kunnanhallituksen päätettäviksi maanantaina 10. helmikuuta. Saapuvien ryhmien koosta ja vastaanottoajankohdista neuvotellaan tarkemmin sopimuksien hyväksymisen jälkeen.

Syyrian kriisitilanteen vuoksi Suomen valtio on päättänyt vastaanottaa uutena ryhmänä syyrialaisia pakolaisia ja kehottanut kuntia osallistumaan syyrialaisten auttamiseen. Kaikkiaan Suomi on päättänyt ottaa tänä vuonna kiintiöpakolaisia 1 050 henkilöä, joista 500 otetaan Syyriasta.

Päätöksen syyrialaisten kiintiöpakolaisten ottamisesta ovat tehneet muun muassa Uudenmaan kunnat (yhteensä 150 pakolaista) sekä Kuopio (80 pakolaista).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*