Puheenjohtajan nuija ja tietokoneen hiiri ja näppäimistö valtuustosalissa.
Joensuun kaupunginhallitus kokoontuu 25. maaliskuuta päättämään muun muassa yt-neuvotteluiden aloittamisesta.(Kuva: Ville Miettinen)

Joensuun kaupunginhallitus päättää kokouksessaan 25. maaliskuuta käynnistääkö kaupunki yhteistoimintaneuvottelut. Yhteistoimintaneuvottelut liittyvät käynnissä olevaan kaupungin talouden sopeutuksen prosessiin, jossa etsitään yli 20 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä.

Neuvottelut koskevat alkaessaan koko henkilökuntaa sekä Joensuun Vesi -liikelaitosta. Henkilöstön lomautukset eivät ole hallituksen esityslistalla.

Laajimmassa vaihtoehdossa yt-neuvottelut voivat johtaa 130 henkilön osa-aikaistamiseen tai irtisanomiseen. Ensisijaisesti henkilöstövaikutukset on suunniteltu järjestettävän eläköitymisten ja määräaikaisten työsuhteiden kautta. On kuitenkin mahdollista, että toimenpiteet edellyttävät osa-aikaistamisia, irtisanomisia tai muita merkittäviä muutoksia palvelussuhteiden kestoon, Joensuun kaupungilta kerrotaan.

– Neuvottelut käydään laajoina, sillä emme sulje mitään säästökeinoa pois. Todellinen määrä henkilöistä, joihin säästötoimet vaikuttavat, riippuu valtuuston päätöksistä. Varaudumme neuvotteluissa kaikkien säästötoimien toimeenpanemiseen, sanoo Joensuun kaupungin henkilöstöjohtaja Mari Pitkänen kaupungin tiedotteessa.

Joensuun kaupungilla oli vuoden 2023 lopussa noin 2 700 työntekijää, joista 1 837 oli vakituisia.

Esitykset talouden sopeutuksen keinoista sisältävät toimenpiteitä, jotka johtaisivat palveluiden ja toimintojen uudelleen organisointiin, supistamiseen, ulkoistamiseen tai lakkauttamiseen. Toteutuessaan sopeutuskeinoilla on vaikutuksia henkilöstöön. Kaupunginvaltuusto päättää sopeutuskeinoista kokouksessaan 17. kesäkuuta. Yhteistoimintaneuvottelut tulee käydä ennen valtuuston päätöksiä.

– Neuvottelut esitetään käynnistettäviksi jo nyt, vaikka koko säästöjen keinovalikoima ei ole vielä kokonaan valmistunut. Hyvissä ajoin aloittamalla henkilöstöllä on asianmukainen mahdollisuus vaikuttaa ja neuvotteluihin jää riittävästi aikaa ennen päätöksiä. Haussa on pysyvät säästöt, joten lomautuksia ei nähdä ensisijaisena keinona, Pitkänen toteaa.

Yt-neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa ja ne tulee olla käytynä ennen kuin kaupunginhallitus antaa esityksensä talouden sopeuttamisesta kesäkuussa 2024. Säästötoimenpiteiden henkilöstövaikutukset tarkentuvat säästötoimien keinoluettelon valmistuessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*