Terveyskeskuksissa on tällä hetkellä 2 084 terveyskeskushammaslääkärin virkaa tai toimea, joista on täyttämättä 12,5 prosenttia eli 260 vakanssia. Viime vuonna täyttämättömiä vakansseja oli 11,4 prosenttia eli 229 vakanssia.  

Samaan aikaan vuokratyövoiman käyttö on lisääntynyt. Vuonna 2010 avoimista tai tilapäisesti täyttämättä olevista terveyskeskushammaslääkärin vakansseista 5,1 prosenttia hoidettiin vuokratyövoimalla. Nyt vastaava luku on 5,5 prosenttia.

Ostopalveluilla hankittiin tavanomaiseen vastaanottotyöhön noin 180 vakanssia hammaslääkärin työtä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Määrä selittyy palvelusetelien käytön kasvulla. 

Erot hammaslääkärivajeessa sairaanhoitopiirien välillä ovat edelleen varsin suuret. Kyselyhetkellä vaje oli suurinta Satakunnan (29 %), Itä-Savon (27 %), Kainuun (26 %) ja Keski-Pohjanmaan (25 %) sairaanhoitopiirien alueella.

Vastaavasti vaje oli pienintä Länsi-Pohjassa (0 %), Ahvenanmaalla (0,2 %), Pohjois-Pohjanmaalla (3 %) ja Lapissa (5 %).

Yksityissektorin vapaa kapasiteetti on kasvanut jonkin verran, vaikka terveyskeskukset hankkivat yhä enemmän ostopalveluja yksityisiltä. Vapaa kapasiteetti kertoo, miten paljon enemmän työtä yksityishammaslääkärit haluaisivat ja voisivat tehdä, jos potilaita hakeutuisi hoitoon riittävästi.

Nyt käyttämättä on kyselyn mukaan 96 täysiaikaisen yksityishammaslääkärin työpanos. Vuosi sitten luku oli 78. Yksityisen sektorin tyhjäkäyntiä oli eniten HUS:n alueella (39 vakanssia), Pohjois-Pohjanmaalla (16) ja Varsinais-Suomessa (9).

Hammaslääkäriliitto selvitti terveyskeskusten ja yksityissektorin hammaslääkäritilannetta kyselytutkimuksilla lokakuussa 2011. Selvitys tehtiin yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön ja KT Kuntatyönantajien kanssa.

Terveyskeskusten tutkimus perustuu yhden päivän (5.10.2011) tilanteeseen. Kyselylomake lähetettiin 149:lle terveyskeskuksen johtavalle hammaslääkärille, joista kaikki vastasivat. Kysely lähetettiin myös 27:lle kokonaan ulkoistetun hammashoitolan toiminnasta vastaavalle kolmelle yritykselle, joista kaikki vastasivat.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä