Kuva: Laura Kotila
Äänestyskoppiin vai verkkoon äänestämään? Verkkoa suosivat erityisesti kolmikymppiset.

Lähes puolet suomalaisista (46 %) kannattaa nettiäänestyksen mahdollisuutta kevään kuntavaaleissa. Nettiäänestämistä suosivat erityisesti 30–39-vuotiaat (64 %).

Luvut selviävät Kuntaliiton tuoreesta kyselystä. Nettiäänestyksen kannatus on samalla tasolla kuin vuonna 2008 mutta selvästi suurempaa kuin edellisessä mittauksessa 2017.

Eniten nettiäänestämisen mahdollistamista kannattavat kolmikymppisten lisäksi  johtavassa asemassa olevat, vuoden tai kaksi nykyisessä kunnassa asuneet sekä toimihenkilöt.

Vähiten kannatusta nettiäänestäminen saa yli 70-vuotiailta, vain perus- tai kansakoulun käyneiltä, eläkeläisiltä ja työelämän ulkopuolella olevilta.

Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta arvioi, että koronatilanne on todennäköisesti vaikuttanut ainakin hieman nettiäänestyskannatuksen nousuun.

Viime aikojen tietoturvauutiset puolestaan saattavat laskea nettiäänestämisen kannatusta.

Kuntaliiton kyselyssä selvitettiin kuntalaisten suhtautumista omaan kuntaan ja sen palveluihin. Kyselyyn vastasi lähes 11 000 kuntalaista. Mukana oli 43 kunnan asukkaita eri puolelta Suomea.

Avatar
Kirsi Riipinen
kirsi.riipinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*