Kuva: Kela

Julkis-ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn mukaan Kelan etuuskäsittelijävalinnat eivät ole sujuneet mallikkaasti, eivätkä ehkä laillisestikaan.

Toimeentulotuen perusosan maksatus siirtyy kunnilta Kelalle vuoden 2017 alussa, ja Kela on rekrytoinut työntekijöitä tätä silmällä pitäen.

Jyty mukaan siirron eduskuntakäsittelyn selkeä viesti vuonna 2014 oli, että kuntien työntekijöiden osaamista toimeentulotukeen liittyvissä asioissa on hyödynnettävä:

– Kun lisähenkilöstöä toimeentulotuen hoitamiseen tullaan Kelaan tarvitsemaan, valiokunta katsoo, että riittävän asiantuntemuksen turvaamiseksi on tarpeen tehdä rekrytoinnit ensisijaisesti kunnissa toimeentulotukiasioita hoitaneesta henkilöstöstä, sosiaali- ja terveysvaliokunta totesi tuolloin.

Jytyn mukaan valiokunnan korostamaa periaatetta ei ole kuitenkaan toteutettu kaikissa kunnissa.

– Esimerkiksi Oulussa Kelan ensimmäisessä haussa, joka oli tarkoitettu kaupungin työntekijöille, kaikkia etuuskäsittelijöitä, jotka olivat hakeneet Kelasta em. töitä, ei valittu edes haastatteluun. Myös Espoosta on tullut huolestuneita yhteydenottoja rekrytoinneista, Jyty toteaa.

Jytyn mukaan on aiheellista epäillä, että ikä saattaa olla eräs kriteeri, jolla valikoidaan haastatteluun kutsuttavat ja valittavat.

– Kelan toiminta aiheuttaa hämmennystä, kun ammattitaidolla ja osaamisella ei olekaan merkitystä. Onko sama odotettavissa sote- ja maakuntauudistuksessa? Jyty kysyy.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä