Kankaan tehdasalueella alkaa asuinrakentaminen ensi vuonna. (Kuva: Petteri Kivimäki)

Sopimus Jyväskylän Kankaan alueen vanhan paperitehtaan tontinluovutuksesta ja toteutuksesta allekirjoitettiin keskiviikkona 19.11.2014. Sopimuskumppaneina Jyväskylän kaupungin kanssa ovat Skanska Talonrakennus Oy, YIT Rakennus Oy ja Jyväs-Parkki Oy.

Sopimuksen mukaisesti Skanskalla ja YIT Rakennus Oy:llä on molemmilla 45 prosentin osuus Kankaan nyt perustettavasta kehitysyhtiöstä, Jyväs-Parkki Oy:llä puolestaan 10 prosentin osuus.

Kehitysyhtiö ostaa Vanhan paperitehtaan kaupungilta ja ottaa siitä kehittämisvastuun. Skanska ja YIT tulevat sopimuksen myötä kaupungin pitkäaikaisiksi kumppaneiksi ja toteuttavat Kankaan asuntorakentamisesta 70 prosenttia.

Loput 30 prosenttia kaupunki varaa muuhun kuin vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon. Lisäksi Skanska ja YIT toteuttavat Kankaan työpaikkarakentamisesta neljänneksen. Jyväs-Parkki Oy toteuttaa alueen pysäköintilaitokset.

MainosVanhan paperitehtaan kehittäminen alkaa heti ns. Siipiosan uudistamisella. Siipiosaan tulevat vuokralaisiksi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Humanistinen ammattikorkeakoulu (HUMAK) ja Jyväskylän Yritystehdas, jotka aloittanevat toimintonsa Kankaalla vuoden 2016 alussa.

Asuinrakentaminen käyntiin 2015

Kankaan Piippurannan aluetta koskevan asemakaavan toivotaan vahvistuvan alkuvuodesta 2015. Tavoitteena on aloittaa asuinrakentaminen alueella keväällä 2015, jolloin myös kaupungin tonttitulot Kankaasta käynnistyvät.

Vuosina 2015−2016 Kankaalla ovat käynnissä vähintään 50 miljoonan euron rakennusinvestoinnit. Investoinneilla on merkittävä positiivinen vaikutus kaupungin verotuloihin ja työllisyyteen. Jos suunniteltu aikataulu toteutuu, ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan alueelle vuonna 2016.

Jyväskylän keskustan koillispuolella sijaitseva Kangas on alue, joka yhdistää ydinkeskustan luontevasti Seppälän kaupalliseen alueeseen. Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä.

One Planet Living -testialue

Vantaan Kivistön ohella Kangas on Suomen ensimmäinen uusi asuinalue, jonka suunnittelussa sovelletaan brittiläistä One Planet Living -konseptia. Sen tavoitteena on tehdä kestävä elämäntapa ja resurssiviisas elämä mukavaksi, edulliseksi ja helpoksi. Konseptin ideana on mahdollistaa yhden maapallon kantokykyyn pohjautuva elämäntapa.

One Planet Living -malli tarkoittaa kymmenen ekologisuuteen ja hyvinvointiin tähtäävän periaatteen noudattamista niin kaavoituksessa, rakentamisessa kuin alueen palvelujen suunnittelussa. Periaatteisiin kuuluu mm. hiilidioksidipäästöjen ja jätteen määrän vähentäminen, lähiruoan ja paikallisten raaka-aineiden suosiminen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*