Jyväskylä on tuonut kolmelle yläkoululla maksuttomat koulujen personal trainerit auttamaan nuoria kohti terveellisempää elämää. (Kuva: Jyväskylän kaupunki)

Jyväskylässä on laajennettu yläkoulun oppilaille suunnattua maksutonta personal trainer palvelua. Toiminta aloitettiin viime syksynä Palokan yhtenäiskoululla. Kokemukset olivat niin hyviä, että nyt liikuntapalvelujen alueelliset liikuntaneuvojat antavat henkilökohtaista liikunta- ja ravintoneuvontaa 7.-9.-luokkalaisille kerran viikossa koulupäivän aikana Palokan, Kuokkalan ja Huhtasuon yhtenäiskouluilla.

Toimintaan pääsee mukaan liikunnanopettajan, kouluterveydenhoitajan tai oman vanhemman suosituksesta. Huoltaja varaa ensimmäisen ajan koulun personal trainerille, joka ottaa nuoren ”näppeihinsä”.

-Palvelun pariin päässeet nuoret ovat olleet pääosin erittäin innostuneita. Pilottivaiheessa nuorille toteutetun kyselyn vastaukset osoittavat, että innostus, motivaatio ja liikkuminen ovat lisääntyneet PT-toiminnan seurauksena, toiminnasta kaupungin puolella vastaava liikunnanohjaaja Reeta Jääskeläinen kertoo.

Parempaa nuorta elämää

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen nuori ja personal trainer sopivat seuraavan tapaamisajan. Koulupäivän aikana tehtävät tapaamiset ajoitetaan niin, ettei olla aina saman aineen tunnilta pois.

-Kaikki osapuolet ovat olleet tähän saakka tyytyväisiä toimintaan. Nuorten kiinnostus itsestä huolehtimiseen on kasvanut tapaamisten myötä. Tähän saakka lähes kaikki toimintaan mukaan tulleet ovat olleet tyttöjä, mutta toiveissa on, että jatkossa saamme myös pojat liikkeelle, Jääskeläinen toteaa.

Tällä hetkellä kouluilla työskentelee kolme kaupungin palkkalistoilla olevaa liikunnanohjaajaa. Tavoitteena on lisätä nuorten ymmärrystä liikunnan, ravinnon ja unen merkityksestä, auttaa nuoria saamaan lisää energiaa päiviin sekä auttaa löytämään mieleisiä liikuntaharrastuksia. Liikuntaneuvontatilanteessa ohjaaja tutustuu ja kartoittaa tilanteen nuoren kanssa rauhassa ennen kuin mitään toimenpiteitä päätetään.

-Haastattelujen mukaan nuoret ovat todella kokeneet kuntonsa parantuneen ja vanhemmat ovat kiitelleet erityisesti henkilökohtaista liikuntaohjausta ja ravintotietoudesta, Reeta Jääskeläinen summaa pilotin kokemuksia.

Liikuntapalvelujen kouluille tuoma KouluPT-toiminta on yksi osa Jyväskylän kaupungin Liikkuva Koulu-toimintaa.

 

Toiminnasta Jyväskylän kaupungin nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*