Keski-Suomen käräjäoikeuden istuntosalit tulevat lähikuukausina valitettavan tutuksi muutamalle jyväskyläläiselle kuntapäättäjälle. (Kuva: Pekka Moliis)

Jyväskylän kaupungin luottamuselimisissä sattuu ja tapahtuu. Maanantaina kaupunginvaltuusto päätti asettaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginhallituksen erottamista. Ja kaksi demarivaltuutettua ilmoitti vetäytyvänsä luottamustehtävistä, koska heitä vastaan on nostettu syytteet törkeästä avustuspetoksesta.

Kaupunginhallituksen erottamisprosessin takana on kaupunginvaltuutettu Teemu Torssosen vakava rikosepäily. Kaupunginhallituksen jäsen on tutkintavankeudessa todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä. Viime vuonna perussuomalaisista erotetun Torssosen epäillään syyllistyneen perussuomalaisen eduskunta-avustajan Pekka Katajan raakaan pahoinpitelyyn viime heinäkuussa.

Erotettiin perussuomalaisista

Kaupunginhallitukseen Teemu Torssonen valittiin perussuomalaisten edustajana. Erottamisen jälkeen hän on toiminut kuntatasolla omassa Jyväskylän hyväksi-ryhmässään.

Torssonen ei ole suostunut eroamaan kaupunginhallituksesta, joten koko luottamuselimen erottaminen on tarpeen hänen erottamisekseen. Valtuusto voi erottaa henkilön luottamustoimestaan vasta siinä vaiheessa, kun henkilö on tuomittu lainvoimaisella tuomiolla vähään kuuden kuukauden vankeuteen. Jyväskylän tapauksessa lainvoimaista tuomiota tuskin saadaan ennen seuraavia kuntavaaleja.

MainosValtuusto käsittelee hallituksen erottamista ja uuden nimeämistä viimeistään 26. lokakuuta.

Demareita vetäytyi

Kuntalain mukaan valtuusto voi pidättää oikeudenkäynnin ajaksi luottamushenkilön hoitamasta tehtäviään, mikäli henkilö on asetettu syytteeseen rikoksesta, jonka laatu tai tekotapa osoittaa, ettei hän voi toimia luottamustehtävässään sen edellyttämällä tavalla. Tätä pykälää Jyväskylän valtuuston ei tarvinnut pohtia Jari Blomin ja Ahti Ruoppilan tapauksessa.

Demarivaltuutetut ilmoittivat kaupunginvaltuustolle vetäytyvänsä luottamustehtävien hoidosta, koska heitä vastaan on nostettu syytteet törkeästä avustuspetoksesta. Mediatietojen perusteella syytteet liittyvät Jyväskylän Hoivapalveluyhdistyksen omistamien palvelutalojen toimintaan ja konsernin saamiin avustuksiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*