Jyväskylän kaupunginjohtajalla Timo Koivistolla on paljon pohdittavaa. Talouden tasapainottamisella tavoitellaan noin 40 miljoonan euron säästöjä vuosina 2024-2026. ( Kuva: Petteri Kivimäki)

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti maanantaina käynnistää koko henkilöstöä koskevan yhteistoimintamenettelyn. Taustalla on kaupungin talouden tasapainottaminen, jolla tavoitellaan noin 40 miljoonan euron säästöjä vuosina 2024-2026.

Mahdolliset toimenpiteet koskevat enintään 490 henkilöä. Toimenpiteillä tarkoitetaan mahdollisia osa-aikaistamisia, tehtävämuutoksia tai irtisanomisia.

Myös mahdolliset palveluiden ulkoistamiset ovat mukana neuvotteluissa, mutta lomautukset eivät tällä hetkellä ole keinovalikoimassa.

Kaupunginhallitus valtuutti kaupunginjohtaja Timo Koiviston antamaan neuvottelukutsun henkilöstöjärjestöille ja käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut. Neuvotteluja käydään vähintään kuusi viikkoa siten, että ne saadaan päätökseen ennen kaupunginhallituksen talousarvioseminaaria, joka pidetään 9.-10.11.2023.

Henkilöstömenot ovat noin 53 prosenttia Jyväskylän kaupungin toimintamenoista. Kaupungin palveluksessa on 3791 vakituista työntekijää. Sijaisia ja muita määräaikaisia työntekijöitä on yhteensä 1476.

Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessaan, että henkilöstömenojen karsimisessa pyritään hyödyntämään ensisijaisesti luonnollista poistumaa eli eläköitymistä ja muuta henkilöstön vaihtuvuutta. Jyväskylän kaupungilla eläköityy vuosittain arviolta noin 60–70 henkilöä, ja noin 140 vakituista henkilöä irtisanoutuu esimerkiksi työpaikan vaihtamisen vuoksi.

Mistä säästetään, kun löysää ei ole?

Ammattiliitto Jytyn puheenjohtajan Jonna Voiman mielestä Jyväskylän päätös kertoo kuntien vakavasta tilanteesta. Kuntien verotulot vähenivät ja kuntien valtionosuuksia leikattiin, kun sote-palvelut siirtyivät hyvinvointialueille. Monessa kunnassa leikkaukset ovat osoittautuneet siirtyneitä sote-menoja isommiksi.

-Nykyiseen hallitusohjelmaan on linjattu, että kuntien valtionosuuksia leikattaisiin edelleen. Budjettiriihi on tässäkin paljon vartijana. Kuntien toimintaedellytyksistä on huolehdittava, Voima sanoo Jytyn tiedotteessa.

Jytyn puheenjohtaja on huolissaan, että säästöt kohdistuvat Jyväskylässä jo ennestään tiukoille vedettyihin palveluihin.

– Neuvotteluissa mukana olevat luottamusmiehemme tuntevat hyvin kaupungin taloustilanteen ja ymmärtävät säästötarpeet. Tätä osattiin odottaa. Mutta mistä säästetään, kun löysää ei ole? Toimintoja pyöritetään jo nyt ohuilla resursseilla, Voima toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*