Kaakon suunnalla Virolahti saa jatkossa etsiä yhteistyökumppaneita uudesta suunnasta.

Virolahden ja Miehikkälän kunnat ovat olleet sellainen esimerkki suomalaisessa kuntakentässä, jonka yhteistyötä on useammassa seminaarissa tuotu esiin hyvässä hengessä. Kunnat ovat noin 15 vuoden ajan järjestäneet osan palvelutuotannostaan ns. vastuukuntamallilla, jossa viime vuodet Virolahti on vastannut sivistystoimesta ja Miehikkälä teknisestä toimesta.

Nyt kehuttu yhteistyö on kuitenkin päättymässä. Näillä näkymin vanhaan malliin mennään vielä vuosi 2024, mutta sen jälkeen on uusien askelkuvioiden aika.

-Ei yhteistyön päättymiseen ole yhtä suurta tekijää, mutta molemmilta kunnilta vain loppuvat rahat. Me tehtiin Miehikkälälle esitys kuntaliitoksesta viime syksynä, mutta se torpattiin heti. Me olisi tarvittu 1,5 miljoonan euron säästöt, jotta olisimme voineet jatkaa yhteistyötä, Virolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sisko Ukkola-Paronen (kesk.) kertoo.

Maakunnallinen sote murensi pohjan

Virolahti tekee viime vuodelta alijäämää noin 1,5 miljoonaa euroa ja Miehikkälä 800 000 euroa.

-Kaakon kaksikko toimi niin kauan hyvin myös taloudellisesti, kun meillä oli oma sote. Kun maakunnallinen Kymsote perustettiin, niin sen jälkeen meitä laskutettiin sotesta niin, ettei mitkään rahat riittäneet. Nuo Kymsoten laskut meillä onkin hallintoriitana vireillä Itä-Suomen hallinto-oikeudessa, Ukkola-Paronen toteaa.

Kun yksi jättää, niin toinen ottaa. Kun yhteistyö pohjoisessa sijaitsevan Miehikkälän kanssa on päättymässä, niin 3000 asukkaan Virolahdella aletaan katsella lännen suuntaan.

-Kun tarvittavat päätökset Kaakon kaksikon yhteistyön päättymisestä saadaan tehtyä, niin me lähdemme neuvottelemaan yhteistyökuvioista läntisten kuntien kanssa, Sisko Ukkola-Paronen paljastaa.

Miehikkälää ei kuntaliitos kiinnostanut

Kaakon kaksikon pienempi osapuoli, noin 1800 asukkaan Miehikkälä, tyrmäsi viime syksynä isomman naapurin kyselyt kuntaliitoksen suhteen.

-Meidän valtuusto oli asiassa yksimielinen, emmekä lähteneet edes kuntaliitostunnusteluihin mukaan, Miehikkälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tarja Alastalo (kesk.) kertoo.

Miehikkälän ja Virolahden tiiviillä yhteistyöllä on pitkät perinteet.

-Ensimmäinen sopimus, joka sisälsi myös yhteisen soten, tehtiin vuonna 2007. Iso hyöty yhteistyöstä lähti vuonna 2019, kun Kymsote aloitti. Jotain hyötyjä sieltä olisi ehkä ollut vieläkin saatavissa, mutta tämä meni nyt näin, Alastalo arvioi.

Lähiviikkojen aikana irtaantuminen yhteistyöstä on esillä myös Miehikkälän kunnanhallituksessa ja -valtuustossa. Sen jälkeen on vuoro viritellä yhteistyökuviot naapurikuntien kanssa uuteen malliin. Virolahden lisäksi yhteistä maarajaa löytyy Virolahden lisäksi Haminan, Kouvolan, Luumäen ja Lappeenrannan kanssa.

-Jatkon suunnittelu on vielä alkutekijöissään. Niitä asioita pitää katsoa sitten sen jälkeen, kun päätökset yhteistyön päättymisestä on tehty ja aikataulut tiedossa, Tarja Alastalo toteaa.

Kuntajohtajat hakusessa

Vaikka jatkossa Kaakon kaksikon tiet erkanevat, niin samanlaisten ongelmien kanssa painiskelee kumpainenkin kuntaparin osapuoli. Tulot eivät riitä menoja kattamaan ja nyt molempien kuntien on vielä löydettävä itselleen kuntajohtaja, joka vie työnantajansa kuntana uudelle tasolle.

Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli teki maanantaina viimeisen työpäivänsä Virolahden kunnan palkkalistoilla ja tänään tiistaina ilmoitti Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen jättävänsä virkansa ensi huhtikuussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*