Kaksi Kaavin kunnan entistä sosiaalipuolen työntekijää on tuomittu sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Pohjois-Savon käräjäoikeus totesi silloisen sosiaalijohtajan ja hänen alaisensa tehneen päätöksiä sijoitetun nuoren siirtämisestä uuteen sijoituspaikkaan väärin ja puutteellisin tiedoin loppuvuodesta 2018 ja alkuvuodesta 2019.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kunnan lastensuojelun ongelmia käsitellään kunnanviraston ulkopuolella. Joulukuussa 2021 Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi kunnalle määräyksen huolehtia lastensuojelun resurssit ja tekemiset lain vaatimalle tasolle.

Tämä ei kuitenkaan määräaikaan mennessä onnistunut sosiaalityöntekijöiden määrän osalta. Huhtikuussa 2022 aluehallintovirasto määräsi kunnalle 100 000 euron uhkasakon lastensuojelun henkilöresurssien kuntoon saattamiseksi. Asetettua uhkasakkoa ei kuitenkaan tarvinnut laittaa maksuun. Tällä hetkellä myös kaavilaisten lasten ja nuorten asiat ovat Pohjois-Savon hyvinvointialueen hoidossa.

Vääriä tietoja

Käräjille edenneessä tapauksessa oli kyse 16-vuotiaan lapsen sijoituspaikan muuttamisesta ja asiaan liittyvästä valmistelusta. Sijoituspaikan vaihtamista oli ryhdytty valmistelemaan kiireellisenä, kun kunnan tietoon oli tullut sijoituspaikasta AVI:lle tehty epäkohtailmoitus.

Nuoren sijaispaikkaa oli muutettu lokakuussa 2018. Tuosta päätöksestä oli kuitenkin valitettu ja se oli kumottu osapuolten kuulemisessa tapahtuneen menettelytapavirheen takia- Tammikuussa 2019 sosiaalijohtaja teki asiassa uuden päätöksen.

Päätösten perusteina oli käräjäoikeuden mukaan käytetty virheellisiä ja vanhentuneita tietoja, vaikka saatavilla olisi ollut tuoreempaakin tietoa. Väärää tietoa oli muun muassa nuoren koulunkäynnistä ja sosiaalisesta toiminnasta sijaiskodissa. Ongelmia oli ollut aiemmin, mutta tilanne oli parantunut merkittävästi keväästä 2018.

Tuoreessa päätöksessään käräjäoikeus katsoo, että vastaajien toiminta perustui sinällään aitoon huoleen nuoren tilanteesta, mutta he olivat toimineet tilanteessa huolimattomasti ja virkavelvollisuuksiaan laiminlyöden. Oikeus katsoi sosiaalityöntekijän jättäneen päätöksen valmistelun yhteydessä jättäneen varmistamatta päätöksenteon pohjana olleiden tietojen oikeellisuus.

Silloisen sosiaalijohtajan osalta oikeus katsoi, että tämän olisi pitänyt etenkin jälkimmäistä sijoituspäätöstä tehdessään selvittää asiaa tarkemmin. Tästä huolimatta hän oli tehnyt asiassa päätöksen samoilla virheellisillä perusteilla.

Vastaajat kiistivät

Oikeudenkäynnissä molemmat vastaajat kiistivät syyllistyneensä asiassa rikokseen. Sosiaalijohtajan taholta vedottiin siihen, että hän oli vasta aloittanut virassaan, eikä virkaan perehdytys ollut riittävä.

Sosiaalityöntekijä puolestaan oli kunnan ainoa sosiaalityötekijä, jonka työpaine oli kohtuuttoman kova. Hän oli kertonut asiasta esimiehelleen, mutta ilman tulosta. Syytettyjen penkillä sosiaalityöntekijän kanssa ex-sosiaalijohtaja oli reagoinut naisen valituksiin antamalla tälle varoituksen alisuoriutumisesta. Naisella ei myöskään ollut merkittävää aiempaa kokemusta lastensuojelusta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi entisen sosiaalijohtajan 25 päiväsakkoon, joka tiesi hänen nykyisillään tuloillaan 1225 euron laskua. Sosiaalityöntekijän rangaistu oli 30 päiväsakkoa, joka tarkoitti 480 euron sakkolappua. Asianomistaja ja vastaajat olivat sopineet maksettavista vahingonkorvauksista jo ennen oikeudenkäyntiä, joten niitä ei oikeudessa käsitelty.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Entä nuori? Hänelle ei tullut korvauksia tai anteeksipyyntöä edes? Ajatellaanko miten tällainen vaikuttaa nuoren ja hänen perheen elämään?
    Onneksi sossut saivat tuomion. Tätä tapahtuu usein päätöksiä tehtäessä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä