Vaala ja Puolanka eivät olleet mukana Kainuun kuntarakenneselvityksessä.

Kuntarakenneselvittäjä Janne Antikainen ehdottaa, että Kainuussa keskitytään kaikkia selvitysalueen seitsemää kuntaa koskevan Kainuu-sopimukseen solmimiseen. Sopimuksen tekeminen onkin paljon realistisempaa, kuin 4-5 kunnan Kainuusta haaveilu, yhden kunnan Kainuusta puhumattakaan.

Unta ja Näläkeä-työnimellä kulkevassa sopimuksessa sovitaan, mitä asioita kehitetään yhdessä tulevina vuosina. Kehityskohteina olisivat muun muassa matkailu, puurakentaminen, bio- ja metsätalous, kaivannaisteollisuus sekä kuntien yhteiset toiminnat kiinteistöomistuksessa ja tukipalveluissa.

Seitsemän Kainuun kunnan vapaaehtoiseen kuntajakoselvitykseen osallistuivat Kajaani, Sotkamo, Kuhmo, Ristijärvi, Paltamo, Hyrynsalmi ja Suomussalmi. Selvitysmiehen arvion mukaan osa alueen kunnista ei selviä enää tulevina vuosina yksin talouteen ja väestön ikääntymiseen liittyvistä haasteita.

-Uskon, että jo lähivuosina kuntaliitoksia tapahtuu. Kainuun kuntarakenteeseen on tehtävä muutoksia jo lähivuosina kuntien palvelujen turvaamiseksi sekä kehittämispotentiaalin vahvistamiseksi. Muutaman kunnan talous on jo siinä mallissa, ettei muita vaihtoehtoja enää ole, arvioi kuntarakenneselvittäjä Janne Antikainen.

Avuksi Kainuun pienten kuntien kurjistuvalle kuntataloudelle kuntarakenneselvittäjä ehdottaa Kajaanin, Paltamon ja Ristijärven kuntaliitosta sekä Ylä-Kainuuseen Hyrynsalmen ja Suomussalmen kuntaliitosta.

-Neljän-viiden kunnan Kainuu on ratkaisu, joka takaa paremmat edellytykset kunnallisille palveluille ja kehittämiselle, mutta samalla siinä on myös väliaikaisuuden maku. Näillä kuntarakenteen muutoksilla ei Kainuun kehityksen suuntaa radikaalisti muuteta, arvioidaan kuntajakoselvitykseen liittyvässä tuoreessa tiedotteessa.

Kuntaliitoksiin rohkaisevasta loppuraportista huolimatta Kainuussa tuskin syntyy kuntaliitosbuumia. Selvityksessä mukana olleet seitsemän kuntaa hoitavat jo nykyisin sote-palvelut maakunnallisen yhteistyön pohjalta, eikä avauksia kuntaliitosten suhteen ole juuri julkisuudessa esiintynyt. Kaikesta huolimatta kuntarakenneselvittäjä Janne Antikainen nostaa loppuraportissaan esiin myös yhden kunnan Kainuun.

-Yhden kunnan Kainuu ei ole tässä tilanteessa realistinen vaihtoehto, myöntää Antikainen itsekin.

-Joka tapauksessa Kainuussa on viime vuosina saatu erittäin hyvää kokemusta kuntien välisestä yhteistyöstä. Se on toisaalta vähentänyt turhia pelkoja, mutta samalla myös karsinut liian suuria odotuksia, Janne Antikainen jatkaa.

Uutista päivitetty kuntarakenneselvittäjän kommenteilla klo 13.34.

 

Kainuun kuntajakoselvityksen materiaalit päivittyvät tänne

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*