Jukka Lindbergin juhannuksen alla tapahtunut ero Kainuun hyvinvointialuejohtajan virasta puhuttaa yhä. Etenkin alkuvaiheessa edes kaikilla aluehallituksen jäsenillä ja aluevaltuutetuilla ei ollut tarkkaa epäluottamuksen synnystä ja hyvinvointialuejohtajan eroon johtaneista tapahtumista. Ja liikaa asiaa ei ole avattu vieläkään.

Alueellisessa mediassa käydyssä keskustelussa keskiössä on ollut se, mitä on missäkin vaiheessa sanottu ja mikä on aluehallituksen keskustalaisen puheenjohtajan Heikki Huotarin rooli asiassa. Elokuun alkupuolella keskustaa lukuun ottamatta kaikkien muiden poliittisten puolueiden ryhmäpuheenjohtajat esittivät tilapäisen valiokunnan asettamista aluehallituksen puheenjohtajiston luottamusta puntaroimaan. Keskustan vastaisku tuli tällä viikolla, kun se tiedotti haluavansa tilapäisen valiokunnan puntaroivan koko aluehallituksen luottamusta.

Kirjeenvaihto julki

Useiden tiedotusvälineiden tietopyyntöjen seurauksena hyvinvointialue julkaisi loppuviikosta Kainuun aluehallituksen puolesta sähköpostiviestinä lähetyn kirjeen Jukka Lindbergille. Heinäkuun viimeinen päivä päivätyssä viestissä perättiin selityksiä Lindbergin Hämeen Sanomien 2.7. julkaisussa haastattelussa esitettyihin kommentteihin. Samalla kertaa julkistettiin Lindbergin puolelta 5.8. lähetetty pitkä ja yksityiskohtainen vastine Kainuun hyvinvointialueelle. Myös Kuntalehti sai kyseiset kirjeen käyttöönsä tekemänsä tietopyynnön johdosta.

Lupalakimies Sanna Rannan aluehallituksen nimissä lähettämässä kirjeessä Lindbergin väitetään antaneen Hämeen Sanomien haastattelussa julkisuuteen väärää tietoa ja samalla rikkoneen aluehallituksen kanssa tehtyä sopimusta.

-Olette kertoneet julkisuuteen väärää tietoa ja samalla rikkoneet sopimusta aluehallituksen kanssa tehtyä siitä, että teidän irtisanoutumistanne ei käsitellä julkisesti. Miksi olette näin ja seisotteko väitteidenne takan edelleen, kirjeessä tivataan.

Kirje on allekirjoitettu aluehallituksen puolesta lähetetyksi, mutta todellisuudessa kirjeen kirjoittamisen oli Rannan tehtäväksi antanut aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari, eikä asiasta ollut kerrottu etukäteen aluehallituksen jäsenille.

Kirjeessä mainitaan useaan otteeseen myös lojaliteettivelvollisuus ja muistutetaanpa kirjeen lopussa jopa työntekijän mahdollisesta vahingonkorvausvastuusta. 31.7. päivätyssä kirjeessä vaadittiin myös Jukka Lindbergiltä selvitystä asiassa 5.8. mennessä.

Pitkä vastaus

Ja sitä Kainuun hyvinvointialue sai, mitä tilasi. Asianajaja Juha Kallioisen allekirjoittamassa vastineessa käydään yksityiskohtaisesti läpi tapahtumia kulkua viiden sivun verran. Tosin tästäkään tekstimäärästä ei selviä, mikäli oli perimmäinen syy hyvinvointialuejohtajaa kohtaan syntyneen epäluottamuksen taustalla.

-Kirjeessänne väitätte, että Lindberg olisi Hämeen Sanomien haastattelussa kertonut julkisuuteen väärää tietoa ja rikkonut Aluehallituksen kanssa tehtyä sopimusta. Molemmat väitteet ovat virheellisiä, tyrmätään Lindbergin vastineessa aluehallituksen nimissä lähetyn kirjeen väitteet.

Vaikka eroon johtaneen epäluottamuksen syntyvaiheet jäävät epäselväksi, niin kirjeenvaihdosta kuitenkin selviää, että Hämeenlinnassa asuvan Jukka Lindbergin kotipuolensa lehteen antama haastattelu on saanut ainakin aluehallituksen puheenjohtajistossa verenpaineen asiassa.

Tulevia tapahtumia

Jukka Lindbergin eroon johtaneiden ja eron jälkeisten tapahtumien puinti jatkuu maanantaina 26.8. aluehallituksen kokouksessa. Aluehallituksen käsittelyssä ovat sille esitetyt kaksi kysymystä, joista toisessa keskustalaiset kysyvät nauttiiko aluehallitus luottamusta ja toisessa muut poliittiset ryhmät peräävät aluehallituksen puheenjohtajiston luottamuksen perään.

Ja pikku hiljaa käynnistyy Kainuussa myös uuden hyvinvointialuejohtajan valinta. Paikka tulee haettavaksi ensi viikolla ja hakuaika päättyy 23.9. Parhaassa tapauksessa uuden hyvinvointialuejohtajan nimi voi olla selvillä jo 4. marraskuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*