Ihan pelkillä kolikoilla ei Kajasteen loppulaskua makseta. Alun perin miljoonan euron muutos on maksanut tähän mennessä jo lähemmäs 3,5 miljoonaa euroa.

Miljoona euroa piti riittää siihen, että tietojärjestelmät saadaan kuntoon, kun Kajaanin kaupungin talous- ja palkanlaskentapalvelujen tuottajaa lähdettiin vaihtamaan. Huhtikuun loppuun mennessä tarkka saldo oli 3.380.000 euroa ja vielä on varauduttava ainakin sadan tuhannen euron lisäkustannukseen.

Kajaste-hankkeen räjähtäminen käsiin on saanut aikaan melkoisen jälkipyykin. Jo etukäteen asiaan perehtyneet päättäjät varoittelivat esitettyjä kustannusarvioita siirron kustannuksista liian pieniksi. Hankkeessa palvelujen tuottajaksi Kainuun soten tilalle tuli 2017 alusta Kunnan Taitoa Oy ja Kuntien Tiera Oy.

Johtajat katosivat

Kaupungin tarkastuslautakunta teetti hankkeen tiimoilta erityistarkastuksen. Lautakunnan puheenjohtaja tiivistää projektin ongelmat yhteen asiaan.

-Syyt on johtamattomuudessa. Kukaan ei todellisuudessa suunnitellut, johtanut eikä valvonut projektia. Syydettiin vain rahaa menemään. Ei määritelty projektipäällikköjen valtaa, eikä vastuuta, kiteyttää puheenjohtaja Markku Tolonen (kesk.) kaupungin toiminnan.

Kaupunginjohdon taholta hankkeen epäonnistumista on puolusteltu sillä, että kaksi keskeistä kaupungin työntekijää lähti virkavapaalle kaupungin palveluksesta kesken hankkeen valmistelun. Talousjohtaja lähti yrityselämän palvelukseen pitkän harkinnanvaraisen virkavapaan kautta ja kaupungin tietohallintopäällikkö siirtyi vastaavalla tavalla Kuntien Tiera Oy:n palvelukseen.

-Kun heille annettiin harkinnanvarasta virkavapaata, niin heidän tilalle ei pystytty valitsemaan pysyvästi uusia työntekijöitä. Harkinnanvaraisen virkavapaan myöntäminen pitää olla myös työnantajan etu. Tässä tapauksessa se ei sitä ollut, Tolonen kritisoi.

Samaan asiaan kiinnitetään huomiota myös hankkeesta tehdystä erityistarkastuksessa. Tilintarkastajan mukaan Kajaste-hanke on ollut laaja kokonaisuus, johon nähden Kajaanin kaupungin henkilöstön resurssit ja kokonaisprojektinhallinta vaikuttavat olleen riittämättömiä.

-Hankkeen valmisteluvaiheessa keskeisessä roolissa toimineet talousjohtaja ja tietohallintojohtaja eivät enää työskentele Kajaanin kaupungille. Tärkeää substanssiosaamista ei ole ollut saatavilla ja hankkeen valvonta on myös tästä syystä saattanut heikentyä. Liian yleisellä tasolla laaditut sopimukset ovat heikentäneet kustannusten seurannan ja valvonnan mahdollisuuksia. Projektin osoittautuminen osittain pilottihankkeeksi lisäsi entisestään kustannuksia, raportissa todetaan.

Ei rikostutkintaa

Tarkastuslautakunta esittää asian tiimoilta huomautusta kaupunginjohtaja Jari Toloselle ja kirjallista varoitusta hallintojohtaja Tuija Aarniolle. Korvausvaatimuksille ja rikostutkinnalle ei jutussa tarkastuslautakunnan mielestä ole tarvetta.

-Se on tarkastuslautakunnan yhteinen näkemys asiasta. Valtuustollahan se on sitten täysi määräysvalta sen suhteen, tarvitseeko huomautusta tai varoitusta antaa, Tolonen toteaa.

Jo tiistain kaupunginhallituksessa kaupunginvaltuutettu Markku Karjalainen (sd.) esitti kaupunginjohtajalle ja hallintojohtajalle huomautusta hankkeen tiimoilta. Kannattamattomana esitys kuitenkin kaatui.

 

Erityistarkastusraportti Kajaste hankkeen kustannusarvion ylittymisestä Kajaanin kaupungin sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*