Julkisuuslaki ja hallintolaki tuottavat vaikeuksia kunnissa, todetaan uudessa tutkimuksessa. (Kuva: KHO)

Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittaman tutkimuksen mukaan kunnilla on huomattavia vaikeuksia noudattaa julkisuuslakia.

Tutkimuksen mukaan julkisuuslain tuntemuksessa  hallintolain palveluvelvoitteen tulkitsemisessa on suuria kuntakohtaisia eroja.

Aleksi Kosken ja Heikki Kuutin Jyväskylän yliopistossa tekemässä tutkimuksessa on löydetty huomautettavaa tietopyyntöjen ohjeistuksesta, viranomaisten tavoittamisesta, tietopyyntöjen käsittelystä, viranomaisten antamista vastauksista ja luovutettujen aineistojen perusteettomasta maksullisuudesta.

Tutkijat kertovat löytäneensä useita viitteitä siitä, että viranomainen ei kykene tarvittavaan vuorovaikutukseen tiedonpyytäjän kanssa.

– Pyynnöt saatetaan ohjata väärille tai poissaoleville viranhaltijoille, tai ne ”unohtuvat” jättämättä merkkiä viranomaisen järjestelmään.

Tutkimuksen mukaan viranomaiset myös tulkitsevat saamiaan tietopyyntöjä virheellisesti ja voivat kiinnittää huomionsa epäolennaisuuksiin, viestin lähettäjään tai pyydetyn tiedon käyttötarkoitukseen.

Osana tutkimusta kaikkiin Manner-Suomen kuntiin lähetettyyn tietopyyntöön jätti vastaamatta joka kolmas kunta. Toisen kolmanneksen vastauksista tutkijat löysivät jotakin huomautettavaa.

Kuntakohtaisesti taulukoitua tietoa kuntien antamista vastauksista on täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*