Kuva: Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS
Kaksin ilmapuntarissa mitattiin kansalaisten luottamusta eri tahoihin.
Kuva: Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS

Alle puolet kansalaisista luottaa kuntansa päättäjiin, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKSin tuoreimmasta Ilmapuntari-tutkimuksesta.
41 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo luottavansa kotikuntansa luottamushenkilöihin. Kyselyyn vastasi vähän yli 1000 ihmistä. Kansalaisten luottamus kuntapäättäjiä kohtaan on lisääntynyt viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2013.

Erityisesti luottamusta on keskustan (65 prosenttia), akavalaisten (55 prosenttia) ja vihreiden (51 prosenttia) keskuudessa. Työttömät ja perussuomalaiset luottavat paikallispäättäjiin vähiten. Näiden ryhmien vastaajista vain noin kolmannes kertoo luottavansa kunnallisiin päätöksentekijöihin.

Kuva: Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS
Taulukko: Arvot vuosina 2013 ja 2017

Reilu puolet suomalaisista luottaa kannattamaansa puolueeseen.
Luotetuin puolue on 83 prosentilla vasemmistoliitto. Keskustaan, kokoomukseen ja vihreisiin luottaa yli 70 prosenttia vastanneista puolueiden kannattajista.

Vähiten luottamusta on SDP:hen ja perussuomalaisiin, joihin luottaa vain 31 prosenttia vastanneista kannattajista.

MainosSuomen eduskuntaan luottavat eniten keskustan ja kokoomuksen kannattajat sekä akavalaiset. Heikointa luottamus on perussuomalaisissa, joista vain 17 prosenttia luottaa eduskuntaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*