Hanna Kosonen, Ulla-Kirsikka Vainio, Jani Wallenius ja Petri Mäkelä pääsevät viettämään itsenäisyyspäivää presidenttiparin vieraana. (Hanna Kososen kuva: Jani Halme, Ulla-Kirsikka Vainion kuva: Rovaniemen kaupunki, Jani Walleniuksen kuva: Kiia Takala, Petri Mäkelän kuva: Petri Mäkelän kotialbumi)

Lahden kaupunginvaltuutettuna toimivalle yrittäjälle Jani Walleniukselle (kok.) tuleva vierailu Linnan juhlissa on ensimmäinen. Vuokrafrakki on varattu, ja itsenäisyyspäivää lähestytään innostuneissa tunnelmissa.

– Tällainen iloinen yllätys tuli. On ihan uskomaton fiilis. Ajattelen, että menen sinne edustamaan kaikkia Lahden ja Suomen yksinyrittäjiä, sanoo dokumenttielokuvia yrityksessään tekevä Wallenius.

Hän ei ole varma, millä perusteella kutsu tuli. Hän on nimittäin sekä voittanut vuoden yksinyrittäjä -palkinnon että ollut tapaamassa Sauli Niinistöä dokumentin ohjaamisen merkeissä. Wallenius on vastikään ohjannut Lahden hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantasesta kertovan dokumentin ”Äitee – Sisulla voittoon”.

– Kysyin Saulilta, haluaisiko hän osallistua, ja sieltä tuli vastaus, että kyllä hän haluaisi. Menimme sitten Äiteen kanssa Mäntyniemeen tapaamaan presidenttiä. Siitä ei sitten kulunut kauaa, kun Äiteestä aika jätti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Linnan juhlien katselu televisiosta on perinteisesti kuulunut Walleniuksen itsenäisyyspäivän viettoon. Valtuutettuna ohjelmaan on kuulunut myös osallistuminen Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän juhliin.

– Kaupungintalomme on kunnostettu, ja juhlat pidetään nyt siellä ensimmäistä kertaa. Odotin jo innolla pääseväni sinne, mutta nyt tulikin vielä iloisempi yllätys.

Wallenius haluaa korostaa itsenäisyyspäivässä veteraanien merkitystä.

– Itsenäisyys on suuren määrän veteraaneja ja heidän tekemiensä uhrausten ansiota. Vaikka siellä onkin enimmäkseen meitä nuoria juhlimassa, sitä ei saa unohtaa. Hattu pitää ottaa aina pois päästä, kun näitä asioita ajattelee.

Myös Rovaniemen kaupunginjohtajalle Ulla-Kirsikka Vainiolle kerta Linnassa on ensimmäinen.

– On ihanaa ja kunnia-asia saada kutsu. Kutsu tuli varmaankin siitä, kun presidentti kävi helmikuussa Rovaniemellä yhdessä Kanadan kenraalikuvernöörin kanssa. Vierailun teemana oli arktiset alueet.

Juhliin valmistautuminen ja niiden odottaminen on jopa yhtä tärkeää kuin itse juhla, Vainio tuumii.

– Mekkoni ompelee ja suunnittelee lukioaikainen ystäväni Jaana Vipusaari.

Vainiolla on ollut tapana viettää itsenäisyyspäivää varsin perinteisissä merkeissä. Ohjelmaan ovat kuuluneet ajan viettäminen perheen kanssa, yhdessä syöminen, kynttilöiden sytyttäminen ja Linnan juhlien katselu.

– Kaikki rakentuu itsenäisyyden päälle. Kyllähän me olemme todella onnellisia ja etuoikeutettuja tässä maailmassa, kun meillä on hieno itsenäinen yhteiskunta. Vaikka Suomea ja maailmaa nyt haastetaan, olemme osoittaneet kykymme toimia tässäkin ajassa.

Vainiolla ei ole tiedossaan, kuinka paljon juhliin on tulossa ihmisiä kuntakentältä.

– On jännä nähdä, paljonko kunnista on tulossa väkeä.

Rovaniemen vierailullaan presidentti Niinistö ja kenraalikuvernööri Mary Simon kävivät tutustumassa myös saamen kielen opetukseen Ylikylän koululla. Niinpä koulun rehtori Petri Mäkelä sai myös elämänsä ensimmäisen kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Kokemus tulee varmaankin olemaan ainutkertainen, hän uskoo.

– Mary Simon on itse inuittitaustainen, joten häntä kiinnosti saamen kielen opetus. Myös etäopetukseen tutustuminen kiinnosti häntä.

Helmikuussa Mäkelä pääsi puolisoineen myös presidenttiparin kestittäväksi pienemmille juhlapäivällisille.

– Se oli muodollisempi tilaisuus, mutta tunnelma oli silloin todella lämmin ja kodikas. Yhtään ei tarvinnut pingottaa tai jännittää. Nyt kun tulossa on juhlat, meininki on varmasti vielä välittömämpi.

Mäkelälle itsenäisyyspäivä on arvokas pyhäpäivä.

– Jo lapsesta saakka olen viettänyt sitä rauhallisissa tunnelmissa kotona. Nostamme lipun salkoon ja poltamme kynttilöitä.

”Linnaan kutsutut ovat aika vakiintunut porukka”

Kansanedustaja ja Savonlinnan kaupunginvaltuuston jäsen Hanna Kosonen (kesk.) on Linnan juhlissa jo konkari. Edellisellä eduskuntakaudella tiede- ja kulttuuriministerinäkin toimineelle Kososelle tämä vierailu Linnaan on kahdeksas.

Juhlissa on kaksi tunnelmaltaan selvästi erilaista vaihetta, Kosonen sanoo.

– Ensimmäisessä vaiheessa on jäykkyyttä ja jännitystä, kun astellaan sisään kättelemään presidenttiä ja yritetään olla kompastumatta. Sitten on mukavaa ja rento tunnelma. Juhlissa voi jutella kenen tahansa kanssa. Kahdeksana kansanedustajavuotena on kertynyt paljon tuttuja ja paljon juteltavaa.

Ennen presidentin vastaanottoa Kososella on ollut tapana kokoontua viettämään iltaa yhdessä muiden Linnaan kutsuttujen tuttujen kanssa.

– Itse Linnassa vietettävä aika on lopulta melko lyhyt, joten on kiva olla juhlatamineissa ystävien kanssa jo etukäteen.

Pukeutumisessa Kosonen kertoo noudattavansa tänä vuonna kierrätyslinjaa.

– Nappaan päälle saman mekon, joka minulla oli vuoden 2018 juhlissa. Kampaus ja asusteet tulevat olemaan erilaiset. Tykkään siitä mekosta kauheasti, joten on kiva mennä se päällä uudelleen.

Hanna Kosonen vuoden 2018 Linnan juhlissa yhdessä ystävänsä Aliina Halmeen kanssa. Kuvan on ottanut Halmeen puoliso, toimittaja ja luova johtaja Jani Halme.

Kososen mielestä juhlien kutsuvieraslista on yleensä ollut monipuolinen. Huomioidaanko kuntien työntekijät ja luottamushenkilöt riittävän hyvin kutsuvieraslistalla?

– Kuntatasohan on valtavan merkityksellinen kuntalaisten arjelle ja kuntien ihmiset ovat valtavan tärkeitä. Kuntien ihmisiä voisi mielestäni nähdä Linnassa vähän enemmänkin. Linnaan kutsutut ovat aika vakiintunut porukka. Me kaksisataa kansanedustajaa ja avecit viemme paljon tilaa joka vuosi, kun taas joillekin käynti Linnan juhlissa voi olla ainutlaatuinen. Voisiko kutsulistalla olla enemmän vaihtelua, jotta esimerkiksi juuri kuntakentältä pääsisi juhliin useampia ihmisiä? Se on tietysti presidentin päätettävissä.

Suomen itsenäisyys on hieno asia, jota sietääkin juhlistaa, Kosonen sanoo.

– Venäjän hyökkäyssodan aloitettua sen tuntee entistäkin enemmän joka solullaan.

Klo 9.22 Korjattu Petri Mäkelän titteliksi rehtori, ei opettaja.

Klo 12.23 Lisätty kuva Hanna Kososesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*