KUVA: Ville Miettinen

Yli puolet valtuutetuista ja kuntajohtajista arvioi, että kaupunkien ja kuntien valmiudet ryhtyä toteuttamaan hyvinvointiuudistusta ovat heikot, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselytutkimus.

Valmiutta piti heikkona 49 prosenttia ja 61 prosenttia kuntajohtajista. Hyvänä valmiutta piti vain 17 prosenttia valtuutetuista ja vain 5 prosenttia kuntajohtajista.

Hyvinvointialueiden ja maakuntien valmiuksia toteuttaa uudistusta kuntapäättäjät pitivät parempina. 40 prosenttia vastaajista arvioi ne heikoiksi ja 25 prosenttia hyviksi. Kymenlaaksossa puolet päättäjistä pitää valmiuksia hyvinä.

– Merkille pantavaa on, että Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä, joissa soteuudistusta oli toteutettu jo aiemmin, päättäjien arviot nykyisen uudistuksen valmiustilaan olivat keskimääräistä kriittisempiä. Sen sijaan aiemmin haasteellisiksi katsotuissa Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa päättäjien arviot toteutuksesta ovat selvästi keskiarvoa korkeammalla, sanoo KAKSin asiamies Antti Mykkänen.

Mykkäsen mielestä todellinen yllätys on se, että hallituspuolueita edustavat valtuutetut ovat kriittisimpiä ja perussuomalaisten valtuutetut myönteisimpiä sekä kunta- että aluetason valmiuksiin toteuttaa uudistusta.

KAKSin kyselyn tiedonkeruu toteutettiin internet-kyselynä huhti-toukokuun aikana. Kysely lähetettiin säätiön sähköpostiosoitteiden perusteella vähän yli 8000 valtuutetulle sekä kuntajohtajille. Vastauksia saatiin yhteensä 1466 kpl. Vastaajista oli 1355 valtuutettua ja 111 kuntajohtajaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä