”Kansainvälinen matkailu räjähti siitä” – Lapin matkailun mullistanut toiminta kasvaa nopeasti Savonlinnassa
Aapo Pehkonen, Eetu Pehkonen, Annamari Taskinen ja Harri Taskinen viihtyivät samaan aikaan retkiluistelun tunnelmissa Punkaharjulla. Kuva: Timo Seppäläinen
Tämä tarkoittaa lähes puolta miljoonaa matkailijaa vuosittain, Savonlinnan kaupungin elinvoimajohtaja Janne Weander jatkaa.
– Punkaharjun ja myös muun Savonlinnan alueen matkailuyritykset ovat valtakunnallisesti omassa luokassaan. Punkaharjun ja Saimaan luonto sekä ympärillä olevat palvelut ovat Savonlinnan helmiä matkailussa.
Punkaharju oli itsenäinen kunta ennen kuin se liittyi osaksi Savonlinnan kaupunkia vuonna 2013. Alueen kiinnostavuuden ennustetaan kasvavan, Weander painottaa.
– Varsinkin parin viimeisen vuoden aikana olemme saaneet kasvua kotimaan lisäksi saksankielisestä Euroopasta.
Omatoimimatkailijat ovat jatkossakin tärkeässä roolissa, jotta kasvu jatkuu. Ja nyt Etelä-Savo on nousemassa matkailukohteena aivan uudenlaiseen nousuun tilauslennoilla saapuvien turistien siivittämänä.
Tilauslento tarkoittaa sitä, että jokin yksityinen toimija varaa lennon suoraan esimerkiksi Hollannista tai Saksasta Savonlinnaan ja on valmis ottamaan riskin, jos kone ei jostain syystä täyttyisikään.
Tähän mennessä lentokoneisiin on riittänyt Savonlinnaan haluavia matkailijoita.
– Viime vuonna Savonlinnaan saapui seitsemän tilauslentoa saksankielisestä Euroopasta sekä Hollannista ja nyt määrä nousee jo seitsemääntoista. Saimaan ja erityisesti Savonlinnan alueella on kaikki mahdollisuudet nousta seuraavaksi Suomen matkailun Lapiksi.
Nettomuutto kunnossa
Punkaharjulla asuvat yrittäjät ovat aktivoituneet keskustelemaan matkailualan kehittämisestä viime aikoina.
Matkailu- ja kulttuurialan lisäksi muut elinvoimaa edistävät tahot ovat kantaneet kortensa kekoon, jotta Punkaharjulla saataisiin hyödynnettyä muiden muassa ainutlaatuisesta luonnosta kumpuavaa potentiaalia.
Harjumaisemissa on tehty myös teollisuuspuolella merkittäviä investointeja, Savonlinnan kaupungin elinvoimajohtaja Janne Weander arvioi.
– Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Metsä Woodin lähes 60 miljoonan euron investointi uuteen kertopuulinjaan, joka toi alueelle yli 50 uutta työpaikkaa.
– Lisäksi pienet ja keskisuuret yritykset ovat investoineet viime vuosina paljon suhdanteista huolimatta ja kasvu näyttää lupaavalta. Savonlinna on nettomuuton osalta voitollinen. Suurin osa muuttajista tulee työpaikkojen perässä alueelle.
Miljoonien eurojen investointeja on tehty Punkaharjulla kylpylästään tunnetun Hotelli Kruunupuiston uudistamiseen sekä esimerkiksi metsämuseo Luston kehittämiseen.
– Vaikka aluekohtaisia tilastoja ei ole suoraan saatavilla, niin uskallan väittää, että Punkaharju on työpaikkojen suhteen varsin omavarainen ja kasvu jatkuu.
Tai ehkä paremminkin voisi sanoa, että kasvu jatkuu hyvin todennäköisesti, Weander lisää.
– Toki globaalin talouden suhdanteet aiheuttavat nousu- ja laskukausia. Pitkällä aikavälillä Savonlinnan teollisuuden liikevaihto on kasvanut merkittävästi verrattuna muihin seutukaupunkeihin.
Myös Savonlinnan kaupunki on myös panostanut Punkaharjun alueelle paljon, elinvoimajohtaja sanoo.
– Viimeisimpänä esimerkkinä on juuri valmistunut Suomen upein puusta rakennettu koulu, johon investoimme 15 miljoonaa euroa. Ei kouluja turhaan rakenneta, vaan tarpeesta.
Rohkeutta tarvitaan
Matkailukeskus Harjun Portin yrittäjä Markus Kaskinen on parhaillaan viettämässä lomapäiviä Lapin Rukalla perheensä kanssa.
Hän tekee lomansa aikana myös etätöitä Punkaharjulla toimivan Harjun Portin eteen. Välillä on hyvä kokea sitä, mitä muillekin markkinoi, eli on hyvä vaihtaa arkiset maisemat uusiin ja olla lomalla.
– Meillä on täällä Rukalla nyt muutaman päivän breikki. Katson tässä samalla neljävuotiaan perään, Markus Kaskinen kertoo puhelimitse.
Kaskisen johtama Harjun Portti on malliesimerkki siitä, että Punkaharjulla on jo nyt sellaista toimintaa, joka kiehtoo matkailijoita myös talviaikaan.
– Täytyy olla palvelutarjontaa talvikaudella. Kysyntää ei ole, jos ovi ei ole auki. Punkaharjulle on saatava lisää tarjontaa talvikaudelle.
Kymmenien kilometrien retkiluistelureittejä Saimaalla tarjoava Harjun Portti on onnistunut luisteluolosuhteillaan houkuttelemaan matkailijoita Keski-Euroopasta Suomeen.
– Olemme aito ympärivuotinen kohde. Retkiluistelumahdollisuudet erottavat meidät monesta muusta lomakohteesta.
Noin 10 vuotta sitten tehdyt panostukset retkiluisteluun ovat kannattaneet, Kaskinen lisää.
– Meillä oli tänäkin päivänä (lauantaina) satoja asiakkaita jäällä.
Punkaharjulla sijaitseva Harjun Portti on yltänyt yhdessä muiden Savonlinnassa toimivien yritysten kanssa kenties jo käänteentekevään vaiheeseen.
Vaiheeseen, joka voi siivittää Punkaharjun ja Savonlinnan matkailun Lapin tasolle.
Tällä Markus Kaskinen viittaa jo Savonlinnan elinvoimajohtajan mainitsemiin tilauslentoihin eli charter-lentoihin.
– Kansainvälinen matkailu räjähti siitä, Kaskinen huomauttaa, mitä tapahtui Lapissa.
Ainakin alku on todella lupaavaa myös Etelä-Savossa. Matkailutoimistot Hollannista ja Saksasta luottavat vahvasti Savonlinnan ja Punkaharjun vetovoimaan.
– Näin tapahtuu ensimmäistä kertaa koskaan.
Perusteet kasvulle ovat kunnossa ja investointeja tehdään lisää.
– Punkaharjun matkailuyhdistyksen puheenjohtajan vinkkelistä on ilahduttavaa, miten matkailuyritykset ovat investoineet miljoonia euroja alueelle.
Kun maailmalta saapuu yhä enemmän lentokoneita suoraan Savonlinnaan, niin se voi vahvistaa monen paikallisen yrittäjän tuntemusta siitä, että täällä on muidenkin hyvä olla ja nauttia elämästä.
– Suuri toivomus on, että punkaharjulaiset uskaltaisivat tuoda rohkeammin esiin tarjontaansa kesäsesongin ulkopuolellakin, varsinkin tänä vuonna. Elokuun lopussa ja syyskuun alussa tulevat charter-matkailijat odottavat löytävänsä alueelta avoinna olevia palveluita.
Lue myös: