Pääkaupunkiseutu haluaa kasvupalvelujen järjestämisvastuun. - Toistaiseksi erillisratkaisu on lakiluonnoksessa vasta mainintana, mutta hyvä että se on siellä mukana, sanoo José Valanta. (Kuva: Ville Miettinen)

Niin sanottuja kasvupalveluita koskeva viimeisin lakiluonnos lähti jakeluun tiistaina. Valmista pitäisi tulla marraskuun loppuun mennessä, ja sitten laki lähtee lausuntokierrokselle.

Kasvupalveluilla tarkoitetaan työ- ja elinkeinoministeriön alaisia yritys- ja työllisyyspalveluita, jotka kootaan maakuntiin vuoden 2019 alusta maakuntauudistuksen yhteydessä. Niiden tarkoituksena on edistää uutta yritystoimintaa ja yritysten kasvua ja tehostaa työnvälitystä.

Vantaan elinkeinojohtaja José Valanta on edustanut kuntia kasvupalvelulain valmistelun ohjausryhmässä.  Valanta korostaa, että kyseessä on pääasiassa valtion nykyisten toimintojen kokoaminen yhteen. Kuntien toimintaa laki ei ohjaa.

– On jopa epäilty, että muutoksessa imetään myös kuntien elinkeinopolitiikka maakuntiin. Näin ei todellakaan käy. Päinvastoin – itsenäisen, innovatiivisen elinkeinopolitiikan rooli kunnassa vain korostuu, kun kunnan toimintakenttä kapenee, Valanta sanoo.

Tarvittiinko muutosta?

Suuret kaupungit ei ole olleet järin innostuneita sote- ja maakuntauudistuksesta. Myös kasvupalvelu-uudistuksen tarvetta on kyseenalaistettu.

– Itsekin olen miettinyt, tarvittiinko näin raskas uudistus elinvoimapalvelujen kokoamiseksi yhteen, Valanta sanoo.

– Toisaalta meillä oli tässä maassa kahdeksan vuotta aikaa tehdä kaupunkipohjainen ratkaisu. Sitä ei saatu aikaiseksi, joten tähän on nyt tyydyttävä.

Valanta myöntää, että nykyinenkään tilanne näiden palveluiden osalta ei ole ideaali.

– Ratkaisu on siedettävä, kun visusti turvataan että kasvun moottorit, suuret kaupungit, pysyvät elinvoimaisina, ja niiden kykyä palvella työtä etsivää kuntalaista tai yritystoimintaansa kehittävää yrittäjää ei heikennetä.

Kasvupalvelulain viimeisimpään versioon on kirjattu myös pääkaupunkiseudun mahdollinen erillisratkaisu. Luonnoksessa todetaan, että Uudellamaalla kasvupalvelujen järjestämisvastuu voidaan siirtää kokonaan tai osittain pääkaupunkiseudun kunnille.

– Toistaiseksi erillisratkaisu on lakiluonnoksessa vasta mainintana, mutta hyvä että se on siellä mukana. Mikään salaisuus ei ole, että pääkaupunkiseudulla on halua tehdä tämä asia toisin, Valanta sanoo.

 

Tilaajan ja tuottajan erottaminen paikallaan

Sote-uudistuksen tavoin kasvupalveluissa erotetaan tilaaja ja tuottaja toisistaan. Maakunta hankkii kasvupalvelut yhtiömuotoisilta tuottajilta.

Elinkeinojohtaja Valanta pitää muutosta pääosin järkevänä.

– Harjoitteluvaiheen jälkeen tätä kautta syntyy varmasti fiksumpia käytäntöjä ja uudenlaista yrittäjyyttä koulutus- ja neuvonta- ja konsultointipalveluissa.

Kuten sote-palveluissa, myös kasvupalveluissa markkinatilanteet maan eri osissa muodostunevat hyvin erilaisiksi.

– Syntyy kaksi kuntatodellisuutta. Pienille, syrjäisille kunnille maakunta palveluineen voi olla siunauksellinen, Valanta sanoo.

Valanta ole huolestunut työnvälityspalveluiden siirtymisestä yhtiömuotoisille toimijoille. Maakunta ostaa palvelut yrityksiltä, tai jos markkinoita ei ole, maakunnan itsensä omistamalta yhtiöltä.

– Tässä haetaan tehokkuutta, ja uskon että sitä voidaan näin saada.

Kuntaliiton kehityspäällikön Jarkko Huovisen ajatuksia kasvapalvelu-uudistuksesta Kunnat.net-sivustolla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Yllä oleva ”Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) mielestä sote-uudistuksen toteuttaminen vaatii uudenlaista ajattelua..” on UUTISEN muotoon tehty ILMOITUS. Hämäävä mainos.

    On ensinnäkin väärin sanoa, että eri puolilla Euroopaa saadutkokemukset ovat myönteisiä: Ruotsissa hinnat ovat nousseet ja etupäässä vauraammat ovat hyödyntäneet valinnanvapautta. Miksi se olisi meillä toisin. Selvitysmies Tuomas Pöystikin toteaa. että valinnanvapaus ei toimi MAASEUDULLA tai että se toteutuu VAIN VIIDESSÄ MAAKUNNASSA. Miten pääministeripuolue tässäkin unohtaa isot maaseutualueet? Ja valinnanvapaus supistuu senkin vuoksi, että isot syövät pois markkinoilta pienemmät yritykset – tämä kehitys on jo meneillään. – Eihän tästä tasa-arvoista ja KAIKILLE tarkoittua sotea millään ilveellä saada.

  2. Yllä oleva ”Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) mielestä sote-uudistuksen toteuttaminen vaatii uudenlaista ajattelua..” on UUTISEN muotoon tehty ILMOITUS. Hämäävä mainos.

    On ensinnäkin väärin sanoa, että eri puolilla Euroopaa saadut kokemukset ovat myönteisiä: Ruotsissa hinnat ovat nousseet ja etupäässä vauraammat ovat hyödyntäneet valinnanvapautta. Miksi se olisi meillä toisin. Selvitysmies Tuomas Pöystikin toteaa. että valinnanvapaus ei toimi MAASEUDULLA tai että se toteutuu VAIN VIIDESSÄ MAAKUNNASSA. Miten pääministeripuolue tässäkin unohtaa isot maaseutualueet? Ja valinnanvapaus supistuu senkin vuoksi, että isot syövät pois markkinoilta pienemmät yritykset – tämä kehitys on jo meneillään. – Eihän tästä tasa-arvoista ja KAIKILLE tarkoittua sotea millään ilveellä saada.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä