Uinti parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, lihaskestävyyttä ja huoltaa lihaksia. (Kuvituskuva Keravan vanhasta uimahallista: Seppo Haavisto)

Kouvolan kaupunki on päättänyt pitää auki vain Valkealan ja Kuusankosken uimahallit tämän vuoden loppuun asti. Inkeroisten uimahalli aukeaa tammikuussa 2023.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kaupunki tavoittelee näillä ja muilla toimilla kolmen miljoonan euron säästöjä energiakustannuksissa. Muutokset palveluissa on tehty Kouvolan kaupungin liikuntapalveluissa viranhaltijapäätöksinä.

Jäähallit pysyvät auki Inkeroisten hallia lukuun ottamatta. Säästösyistä Lumon Areenan pikkujää suljetaan talvikaudeksi ja Lehtomäen tekonurmikenttä jätetään lämmittämättä.

Edellä mainituista säästötoimista Kouvolan kaupunki tiedotti keskiviikkona.

Mainos– Olemme saaneet paljon palautetta säästötoimenpiteistä, liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roos vastasi torstaina.

– Osa palautteesta on ollut ymmärtäväistä, kun kaupunki joutuu tekemään näin.

Keskusteluita liikunnasta

Säästötoimenpiteiden taustalla on nousu energian hinnoissa.

Kouvolan kaupungin tilapalvelut arvioi, että vuonna 2022 kaupungin energiakustannusten budjettiylitys on noin 5,2 miljoonaa euroa, jos jatketaan tavanomaiseen tapaan.

Liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roos on keskustellut säästötoimenpiteistä kaupungin asukkaiden kanssa.

– Negatiivistakin palautetta on saatu paljon.

Moni on kokenut vaikeaksi, kun vaikkapa tuttu uimahallipalvelu siirtyy kauemmas. Roos toivoo, että joka tapauksessa ihmiset harrastaisivat liikuntaa ja löytäisivät tarvittaessa liikkumiseen innostavan vaihtoehdon.

Lapsille tärkeä halli on käytettävissä

Lasten ja nuorten liikuntatarpeita pohdittiin erityisesti liikuntatiloja koskevia valintoja tehtäessä. Auki pysyvä Kuusankosken uimahalli palvelee hyvin lapsia ja nuoria, Roos jatkaa.

– Kuusankosken uimahallissa on ehdottomasti paras lastenallas, jota voidaan jakaa eri palveluihin. Hyppykorokkeet ovat nuorten suosiossa.

Uimahallissa pidetään viikonloppuisin vauvauinteja ja pikkuallas voidaan lämmittää erikseen.
Inkeroisten ja Valkealan uimahallit sen sijaan ovat liikuntaesteettömiä ja vuorottelevat sulkuaikana, jotta käytössä on koko ajan yksi esteetön uimahalli liikuntarajoitteisille.

Poikkeuksellista aikaa

Kouvolan kaupunki on vienyt syksyn aikana käytäntöön uusia tapoja vastata energiakriisin aiheuttamiin energiasäästötarpeisiin. Uima-altaiden lämpötiloja on laskettu ja uimahalleissa on vain yksi sauna päällä kummallakin pukuhuonepuolella.

Luistelualueiden, kuntoratojen, hiihtolatujen valaistus aloitetaan vasta hiihtokauden alkaessa, arviolta vuoden alussa.

Muitakin tapoja on jo hyödynnetty energiasäästöjä varten.

Onko tämä poikkeuksellista aikaa työssäsi, liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roos?

– Olen ollut tässä työssä seitsemän vuoden ajan ja tämän tason säästötoimenpiteitä ei ole aiemmin ollut.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*