Kuhmo, Kontion koulu. Kuva Anni Nurkkala Kainuun Ely-keskus
Nähtäväksi jää mikä on Kontion koulun kohtalo. (Kuva: Anni Nurkkala/Kainuun Ely-keskus)

Kuhmon kaupunginhallitus päätti tiistaina katkaista välittömästi lämmöt käytöstä poistetusta Kontion koulusta. Kolme päivää myöhemmin Kainuun ely-keskus antoi kaupungille koulua koskevan rakennusperintölain mukaisen vaarantamiskieltopäätöksen.

Vaarantamiskielto määrätään, kun rakennuksen suojelun turvaaminen sitä edellyttää. Käytännössä Kontion koulun kohdalla kyse on käskystä laittaa lämmöt takaisin päälle.

-Sitä se tarkoittaa. Jos Kontion koulun kaltaista betonirakennusta ei talvella lämmitetä, niin rakennus on vaarassa vaurioitua, toteaa alueidenkäytön asiantuntija Anu Nurkkala Kainuun Ely-keskuksesta.

Ely-keskuksen tiukan käskytyksen takana on kiista koulun kohtalosta. Kuhmon kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa alueelle asemakaavan, jossa oli poistettu koulun suojelumerkintä.

Museovirasto valitti kaavasta

Museovirasto valitti kaavapäätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen ja vaati suojelumerkinnän palauttamista. Koska kaavapäätös ei vielä ole lainvoimainen, niin paikallinen ely-keskus edellyttää kaupungin huolehtivan koulusta.

Hallinto-oikeudelle antamassaan vastineessa kaupunki toteaa, että se on rakennuttanut uuden alakoulun ja päiväkodin, jolloin Kontion koulurakennukset ovat jääneet tyhjilleen ja koulun uudempi matala puoli on purettu jo aikaisemmin. Kuhmon kaupungilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia ylläpitää tarpeettomaksi jääneitä julkisia rakennuksia. Markkinoita kyseiselle
rakennukselle ei paikkakunnalla ole.

-Koululta ei ole vielä lämpöjä katkaistu, vaan ne ovat kyllä yhä edelleen päällä. Vuositasolla rakennuksesta aiheutuu kaupungille kuluja 45 000 euroa. Siitä summasta suurin osa menee lämmityskustannuksiin, Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen kertoo.

Käytännössä annettu vaarantamiskieltopäätös tulee maksamaan Kuhmolle vähintään tuon 45 000 euroa, sillä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksissä menee reilun vuoden verran.

Tiedote aiheesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*