Kaupunkien tulevaisuus kyberuhkien maailmassa

Digitaalisten palvelujen ja verkottuneiden järjestelmien lisääntyessä kyberuhkien riski kunnissa kasvaa jatkuvasti. Fujitsun ratkaisuilla kunnat voivat suojata asukkaidensa tiedot, kriittiset palvelut ja infrastruktuurin haavoittuvuuksilta. Kuva: iStock / metamorworks.
Kuntien ja kaupunkien toiminta perustuu yhä enemmän digitaalisiin järjestelmiin – oli kyse sitten varhaiskasvatuksesta, vesihuollosta tai hallinnosta. Arki ja riskit ovat siirtyneet pitkälti verkkoon, ja viime vuosina Suomessa on nähty useita tapauksia, joissa kunnan tai kaupungin tietojärjestelmä on joutunut hyökkäyksen kohteeksi.
“Kyberuhat eivät ole enää poikkeus vaan osa normaalia toimintaympäristöä. Yhä useammin kyse ei ole haittaohjelmista, vaan kiristyshyökkäyksistä, tietomurroista ja palvelunestohyökkäyksistä”, sanoo Fujitsu Finlandin julkishallinnon toimialajohtaja Sari Sireeni-Seirala.
Tekoäly osana arkea – uhka vai mahdollisuus?
Tekoäly tarjoaa monia mahdollisuuksia julkishallinnolle. Se lisää esimerkiksi tehokkuutta automatisoimalla rutiinitehtäviä ja vapauttaa työntekijöiden aikaa tärkeämpiin tehtäviin.
Tekoäly tuo myös kyberturvallisuuteen uuden ulottuvuuden. Sen avulla voidaan havaita poikkeamia normaalista toiminnasta, reagoida uhkiin automaattisesti ja jopa ennakoida tulevia hyökkäyksiä. Tekoälyä hyödyntävät tietoturvajärjestelmät voivat toimia kellon ympäri, oppien jatkuvasti uutta ympäristönsä käyttäytymisestä.
“Tekoäly tulisi ottaa käyttöön vastuulliset ja eettiset kulmat huomioiden, osana laajempaa kyberturvallisuusstrategiaa. Tekoälyn käyttöönottoon kannattaa aina valita mukaan sopiva kumppani”, Fujitsu Finlandin julkishallinnon asiakasjohtaja Juha Selkämaa sanoo.
Sari Sireeni-Seirala, julkishallinnon toimialajohtaja, Fujitsu Finland
Yhteistyö avaimena turvalliseen tulevaisuuteen
Kuntien ei tarvitse eikä pidä jäädä yksin kyberhaasteiden kanssa. Yhteistyö eri toimijoiden, kuten valtionhallinnon, tietoturva-asiantuntijoiden ja kumppaneiden kanssa on keskeinen osa kestävää turvallisuusmallia. Kriittisen infrastruktuurin suojaaminen vaatii laaja-alaista tiedon jakamista, yhteisiä toimintamalleja ja kykyä reagoida nopeasti.
“Tietoturva ei ole yksittäinen ratkaisu, vaan jatkuva prosessi, joka vaatii kumppanuutta ja vuoropuhelua”, Juha Selkämaa toteaa.
Yhteistyön merkitys korostuu erityisesti kriisitilanteissa, joissa nopea tiedonvaihto voi estää vahinkojen leviämisen. Lisäksi monilla kunnilla on samankaltaisia tarpeita, mikä mahdollistaa myös yhteisten ratkaisujen kehittämisen ja kustannustehokkaan toteutuksen.
Juha Selkämaa, julkishallinnon asiakasjohtaja, Fujitsu Finland
Fujitsu osana ratkaisua
Fujitsu on toiminut vuosikymmenten ajan julkisen sektorin kumppanina Suomessa. Yhtiön vahvuus ei ole vain teknologisessa osaamisessa, vaan myös kyvyssä ymmärtää kunnallishallinnon erityistarpeita. Fujitsun tarjoamat kyberturvaratkaisut yhdistävät tekoälyn, automaation ja asiantuntevan palvelun – ja rakentuvat aina asiakkaan toimintaympäristön ehdoilla, käyttäjäystävällisyys huomioiden.
“Käyttäjien tukeminen alkaa tietoisuuden lisäämisestä ja arjen turvallisuuden vahvistamisesta. Tavoitteemme on tarjota ratkaisuja, joissa yhdistyvät käytettävyys ja turvallisuus”, kertoo Sari Sireeni-Seirala.
“Kyse on tasapainon löytämisestä sujuvan käyttökokemuksen ja vahvan suojauksen välillä.”
Kuntien tulevaisuus digitaalisessa maailmassa edellyttää ratkaisuja, jotka eivät vain reagoi uhkiin, vaan auttavat myös ennakoimaan niitä. Fujitsun kaltaisten kumppanien rooli on silloin paitsi tekninen, myös strateginen: auttaa kaupunkia näkemään mahdolliset riskit ajoissa – ja kehittymään turvallisesti, asukkaiden hyväksi.
Lue lisää: fujitsu.com/fi