Asumistuen saajien määrä on laskussa, mutta maksettu rahapotti kasvaa tasaisesti.

Kelan maksamien asumistukien kasvoi viime vuonna viisi prosenttia. Kaikkiaan Kela maksoi asumistukia vuonna 2018 yhteensä 2,11 miljardia euroa. Summasta yleisen asumistuen osuus oli lähes 1,49 miljardia euroa eläkkeensaajan asumistuen osuus noin 600 miljoonaa euroa. Yleisen asumistuen menot kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna lähes 18 prosenttia.

-Yleisen asumistuen menojen suurta kasvua selittää opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin syksyllä 2017. Vuosi 2018 oli ensimmäinen täysi vuosi, jolloin yleistä asumistukea maksettiin myös lapsettomille opiskelijoille, sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Opiskelijoiden osuus yleisestä asumistuesta ja opintotuen asumislisästä oli viime vuonna 550 miljoonaa euroa, mikä on kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.

Asumistuen piirissä olevien määrä laskee

Asumiestuen piirissä oli vuoden 2018 lopulla lähes 850 000 suomalaista, joka on 15 prosenttia väestöstä. Määrä on kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattua vähemmän. Yleistä asumistukea saavien ruokakuntien määrä laski ensimmäisen kerran sitten vuoden 2009 jälkeen. 376 500 ruokakuntaa oli joulukuussa 2018 asumistuen piirissä.

Väestön ikääntyminen näkyy sen sijaan eläkkeensaajan asumistuen saajien määrän tasaisena kasvuna. Viime vuoden lopussa eläkkeensaajan asumistukea sai 209 617 henkilöä, mikä on 1 % enemmän kuin edellisvuonna.

Kasvussa on myös palkkatuloja saavien yleisen asumistuen saajaruokakuntien määrä. Vuoden 2014 lopussa yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista 23 prosentilla oli huomioitu palkkatuloja tukea myönnettäessä. Viime vuoden lopussa vastaava osuus oli noussut 35 prosenttiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*