Kela sai huomautuksen ongelmista toimeentulohakemusten käsittelyssä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies vaatii laittamaan asiat kuntoon.

Kela on saanut huomautuksen ongelmista toimeentulotukihakemusten käsittelyssä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies (AOA) Jussi Pajuojan mukaan päätökset ovat viivästyneet lainvastaisesti, kun Kela ei ole noudattanut käsittelylle laissa säädettyä määräaikaa.

-Menettely on erityisen moitittavaa, koska toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Se on tarkoitettu tilanteeseen, jossa henkilön tai perheen tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, apulaisoikeusasiamiehen tiedotteessa todetaan.

Ongelmia toimeentulotukipäätösten teossa on ollut erityisesti Eteläisessä vakuutuspirissä. AOA pitää myönteisenä, että Kela on reagoinut ongelmiin, mutta toimenpiteet eivät ole vielä riittäviä.

Huomautuksen ohella Kelan suuntaan lähti myös nippu lisäselvityspyyntöjä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja kaipaa vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

• millä tavoin Kela voi erotella työjonosta erityisen kiireelliset hakemukset, joissa tarvitaan välitöntä apua?

• miten Kela suhtautuu sen menettelystä asiakkaille aiheutuneisiin kustannuksiin ja vaivannäköön? Kuinka näitä korvataan tai hyvitetään?

• millä tavoin Kela tekee yhteistyötä kunnan sosiaalitoimen kanssa?

• miten hyväksyttävät ja kohtuulliset asumismenot otetaan huomioon päätöksenteossa?

• miksi Kelan puhelinpalvelu on maksullista?

 Ratkaisu kokonaisuudessaan AOA:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä