Laanisen mielestä isoja yhteiskunnallisia uudistuksia on lähes mahdoton toteuttaa onnistuneesti ilman laajaa kansalaiskeskustelua. Nykyhallitus toteuttaa hänen mielestään kuntauudistuksen väkipakolla.

– Onnistunut palveluremontti saataisiin aikaan, kun kunnille annettaisiin mahdollisuus ensin viedä loppuun Paras-hankkeessa tehdyt uudistukset. Sitten tulevista ratkaisuista käytäisiin ensin aito vuoropuhelu kuntalaisten ja kuntapäättäjien kanssa. Parhaat ratkaisut palveluiden järjestämisestä syntyvät yhteistyössä kuntalaisten ja kuntapäättäjien kanssa, Laaninen uskoo.

Konkreettinen keino kuulla ihmisten mielipiteitä olisi säätää lailla kansanäänestyksistä kuntaliitosten yhteydessä. Nyt äänestyksen järjestäminen on harkinnanvaraista.

– Erityisen hyödyllinen kansanäänestys on silloin, kun kuntaliitos ei ole taloudellisesti välttämätön, vaan kunta pärjäisi myös itsekseen, Laaninen huomauttaa.

Kansanäänestysten kirjaaminen tulevaan lainsäädäntöön varmistaisi Laanisen mielestä sen, että suunnitellut uudistukset pysyvät sopusoinnussa perustuslain hengen ja kirjaimen kanssa.

– Toistaiseksi näyttää siltä, että ”kuntauudistus” saattaa erityisesti pakkokeinojen osalta olla ristiriidassa perustuslain kanssa. Tämä kysymys on syytä selvittää huolella. Siksi Keskusta on pyytänyt asiasta perustuslakiasiantuntijoilta lausuntoja, Laaninen valaisee.

Laaninen puhui maanantai-iltana Lempäälässä.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä