Toimitusjohtaja Jaakko Kianderin mukaan riskejä on pakko sijoitussalkussa kasvattaa, jottei eläkemaksuja tarvitsee korottaa. (Kuva: Liisa Takala)

Kunta-alan eläkkeistäkin huolehtiva Keva hakee entistä parempaa tuottoa sijoitusvarallisuudelleen. Vuodesta 2017 lähtien on osa jäsenyhteisöjen eläkejärjestelmän eläkemenoista maksettu sijoitusten tuotolla. Maksutulon ja maksettavien eläkkeiden välinen ero kasvaa tasaisesti ja tämän takia Kevan hallitus on päättänyt nostaa sijoitussalkun riskitasoa.

-Riskitason nostolla tavoittelemme sijoituksille korkeampaa tuottoa pitkällä aikavälillä. Sillä pyrimme varmistamaan, ettei meidän jäsenyhteisöjen tarvitse nostaa eläkemaksuja, Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander.

Kevan sijoitusrahaston suuruus on nykyisellään 64 miljardia euroa. Sijoitusvarallisuus on kasvanut mallikkaasti rahastoinnin alusta eli vuodesta 1988 alkaen. Nykyrahastosta vuosikymmenten saatossa kertynyttä sijoitustuottoa on 46 miljardia euroa.

Riskitason nosto ajan kanssa

Riskitason nostolla haetaan sijoituksille noin neljän prosentin vuosituottoa. Kevan mukaan sijoitussalkun nykyisellä riskitasolla on tulevaisuudessa haastavaa saavuttaa riittävää, vakaan maksutason turvaavaa reaalituottoa. Kun riskitaso nousee, odotetut pitkän aikavälin tuotot kasvavat.

-Riskitason nosto tehdään ajan kanssa, seuraavan parin vuoden kuluessa. Sen jälkeen meidän sijoituksista 65 prosenttia on osakkeissa, Kiander arvioi.

Riskitason noston myötä Kevan ammattilaisilla on valtuudet etsiä entistä tuottavampia kohteita aiempaa korkeammalla riskillä. Mitään all in-iskuja Etelä-Amerikan ja Afrikan kehittymättömille markkinoille ei kuitenkaan ole tiedossa.

-Meidän sijoitukset ovat aikalailla osakepainotteisia ja ne on suurimmaksi osaksi hajautettu kehittyneille markkinoille Amerikkaan ja Eurooppaan. On meillä tosin ollut sijoituksia myös kehittymättömille markkinoille, mutta niiden tuottolupaukset eivät ole tahtoneet toteutua, Jaakko Kiander toteaa.

Kiinteistöjä tarjolla

Kevan sijoitusvarallisuudesta on tällä hetkellä noin 60 prosenttia sijoitettu osakemarkkinoille. Seuraavaksi suurimman osuuden nappaavat erilaiset korkosijoitustuotteet ja kolmanneksi suurin sijoituskohde ovat kiinteistöt, joiden osuus sijoitussalkun massasta on 8 prosenttia. Myös kunnat ovat koputelleet Kevan ovea kiinteistökauppa mielessä viime vuosina.

-Huonotuottoisia kohteita on meille tarjottu runsaasti, mutta hyvistä kohteista on puutetta. Jotta kiinteistökohde on hyvä sijoituskohde, niin sen pitää olla riittävän iso ja vuokratuloa pitää olla luvassa riittävän pitkäksi ajaksi, toimitusjohtaja Jaakko Kiander muistuttaa.

Muodollisesti sijoitustoiminnan riskitasoa koskeva päätöksenteko on Kevassa organisoitu siten, että sijoitustoiminnasta vastaava Kevan hallitus määrittää sijoitustoiminnalle kokonaisriskitason. Kevan sijoitustoiminto hallinnoi sijoitusvarallisuutta kokonaisriskitason ja sille myönnetyn poikkeamisvaltuuden puitteissa.

Aiheesta enemmän Kevan sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*