KHO kumosi tupakointikiellon, koska kiellon määrännyt kunnan viranomainen ei kuullut asiaa vastustanutta asukasta hallintolain mukaisesti.

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut  vuosikirjapäätöksessään Espoon seudun ympäristöterveyden kaupungineläinlääkärin lokakuussa 2018 tekemän päätöksen asunto-osakeyhtiön tupakointikieltoa koskien. KHO:n tuoreen ratkaisun mukaan kunnan viranomainen ei ollut ennen asian ratkaisemista varannut tupakointikieltoa vastustaneelle osakkeiden omistajalla mahdollisuutta tulla kuulluksi hallintolain 34 §:n 1 momentin mukaisesti koskien asunto-osakeyhtiön tupakointikieltohakemusta.

Tupakointikieltoa vastustanut henkilö oli tuonut esiin kantansa asunto-osakeyhtiön suorittamassa tupakkalain mukaisessa kuulemisessa, mutta KHO totesi, ettei kyseinen kuuleminen korvaa viranomaisen suorittamaa hallinnollista kuulemista. Koska hakemusta vastustaneelle osakkeiden omistajalle ei ollut varattu ilmaista kantansa suoraan viranomaiselle ennen tupakointikieltoa, niin asia palaa uudelleen viranhaltijan käsittelyyn.

Asiaa aiemmin käsittelyt hallinto-oikeus oli pitänyt kaupungin toimintaa asiassa laillisena.

Ratkaisu kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnan viranomaisilla on paljon muuta tehtävää eli tupakkalain pitää sallia ratkaisu enemmistöpäätöksellä asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa. Se on siinä very simple kuten yleinen kansan oikeustaju sen mieltää.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*