Helsingin hallinto-oikeus ja KHO olivat samoilla linjoilla Raaseporin saaman koulu purkuluvan suhteen. (Kuva: Ville Miettinen)

Länsi-Uudenmaan museolla ei ollut oikeutta valittaa yli sata vuotta vanhan koulurakennuksen purkuluvasta. Raaseporin ympäristö- ja rakennuslautakunta antoi helmikuussa 2022 kaupungille purkaa Kiilan koulun C-talo. Kyseinen koulu oli osa Karjaan yhteiskoulun koulukeskusta ja se oli rakennettu vuonna 1909. Koulurakennusta ei oltu suojeltu asemakaavassa.

Nyt lopullisen pisteen purkuluvan voimassa ololle on lyönyt korkein hallinto-oikeus (KHO), joka tällä viikolla antamallaan vuosikirjapäätöksellä on hylännyt museon tekemän valituksen asiassa. Samaan lopputulokseen oli jo aiemmin päätynyt Helsingin hallinto-oikeus.

KHO arvioi, ettei alueellisella vastuumuseolla ollut oikeutta valittaa kunnan rakennusvalvontaviranomaisen purkamislupaa koskevasta päätöksestä maankäyttö- ja rakennuslain valitusoikeutta koskevien erityissäännösten nojalla. KHO:n mukaan alueelliselle vastuumuseolle ei ollut myöskään lainsäädännössä nimenomaisesti osoitettu yleistä kulttuuriympäristön tai -perinnön valvontatehtävää.

-Museolaissa alueelliselle vastuumuseolle ei ole nimenomaisesti osoitettu vastaavaa kulttuuriympäristön tai -perinnön valvontatehtävää. Tällaista valvontatehtävää ei ole myöskään johdettavissa alueelliselle vastuumuseolle rakennusperinnön suojelemisesta annetusta laista, jossa nimenomaisesti säädetään, että rakennusperinnön säilyttämistä mainitun lain nojalla edistävät ja valvovat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ja Museovirasto, ratkaisussa todetaan.

Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä