Omaishoitajan vuodelta 2016 pitämättä jääneitä vapaapäiviä ei voinut käyttää takautuvasti seuraavana vuonna. Eikä Sastamalan kaupungin tarvitse pitämättä jääneitä vapaapäiviä korvata. Tähän tulokseen on tullut korkein hallinto-oikeus tekemässään vuosikirjapäätöksessä.

Sastamala myönsi iäkästä hoitaneelle omaishoitajalle palveluseteleitä kolme kappaletta kuukaudessa lakisääteisten vapaapäivien pitoon. Viranhaltijan tekemissä kirjallisissa päätöksissä oli todettu, että palveluseteliä ei voi käyttää etukäteen ja ne on käytettävä saman vuoden aikana.

Omaishoitajalta oli jäänyt vuodelta 2016 pitämättä yhdeksän vapaapäivää, jotka hän olisi halunnut pitää vuoden 2017 puolella. Kaupungin ja omaishoitajan välisen sopimuksen mukaan päiviä oli mahdollisuus kerätä yhdeksi pidemmäksi kokonaisuudeksi, mutta kaikki päivät tuli pitää ko. vuoden aikana.

Kun yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyslautakunta hylkäsi omaishoitajan pyynnön, niin hän valitti asiasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Ensisijainen vaatimus oli vapaapäivien myöntäminen jälkikäteen pidettäväksi ja toissijainen vaatimus vapaiden korvaaminen rahassa.

Hallinto-oikeus tutki omaishoitajan vaatimuksen vapaapäivien siirtämisestä valituksena lautakunnan päätöksestä ja hylkäsi valituksen. Pitämättä jääneiden vapaiden rahallista korvaamista koskevan vaatimuksen hallinto-oikeus tutki hallintoriitana ja hylkäsi hakemuksen.

Korkein hallinto-oikeus toteaa tuoreessa päätöksessään, että asiassa oli kysymys omaishoitajan ja Sastamalan kaupungin välisestä omaishoitajan vapaita koskevasta erimielisyydestä. Tämän vuoksi hallinto-oikeuden ei olisi tullut käsitellä omaishoitajan vaatimuksia osaksikaan valituksena, vaan kokonaan hallintolainkäyttölaissa tarkoitettuna hallintoriita-asiana.

Tästä johtuen korkein hallinto-oikeus kumosi ja poisti hallinto-oikeuden päätöksen siltä osin kuin asia oli käsitelty hallinto-oikeudessa valituksena ja asiaa hallinto-oikeudelle palauttamatta tutki asian hallintoriitahakemuksena. Itse ratkaisu ei tästä päätöksestä muuttunut, vaan omaishoitajan vaatimukset hylättiin kaikilta osin.

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*