KHO on tuoreella päätöksellään hyväksynyt kajaanilaisen vanhusten palvelutalon yleisten tilojen muuttamisen eläkeläisille suunnatuksi vuokra-asunnoiksi. Aiemmin Pohjois-Suomen hallinto-oikeus oli kumonnut Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston tekemän rakennuslupapäätöksen.

Oikeuden ratkaisu koski tapausta, jossa alun perin ympärivuorokautiseen palveluasumiseen tarkoitettua vanhusten palvelutaloa haluttiin muokata eläkeläisten vuokrataloksi. Perusteena muutostöille oli se, että ympärivuorokautisesta palveluasumisesta oli luovuttu, eikä rakennuksessa ollut enää vakituista henkilökuntaa.

Muutos oli suunniteltu tapahtuvaksi siten, että palvelutalon entisiä yleisiä palvelutiloja muutetaan asunnoiksi. Muutostöissä rakennuksen turhiksi jääneitä keittiö- ja henkilökunnan toimistotiloja muutetaan vuokra-asunnoiksi ja yläkerran ryhmäkodin asunnot muutetaan entistä suuremmiksi kuudeksi erilliseksi asunnoksi.

Suunniteltu muutosala oli 660 neliötä eli noin kolmannes rakennuksen pinta-alasta. Talossa olleita asuntoja oli jo aiemmin vuokrattu eläkeläisille ja taloon oli järjestetty ulkopuolisten palveluntuottajien toimesta asukkaiden tarvitsemat tuki- ja hoivapalvelut. Rakennuksen nykyiset asukkaat ovat vuokrasuhteessa talon omistavaan säätiöön.

Rakennuslupapäätöksestä valittaneen viereisen asuntoyhtiön mielestä kaupungin myöntämä rakennuslupa muutostöihin olisi merkinnyt rakennuksen käyttötarkoituksen oleellista muutosta. Tontti oli kaavoitettu alun perin julkisten palveluasuntojen korttelialueeksi (YA).

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin katsoo tuoreessa päätöksessään, että muutostöille voitiin rakennuslupa myöntää. KHO:n mielestä asuntojen lisääntyminen ei tarkoittanut muutosta aiempaan käyttötarkoitukseen, sillä tiloihin on yhä mahdollista saada asukkaiden tarvitsemia palveluja ympäri vuorokauden.

KHO:n tuore ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen. Koko päätöksen löydät tästä linkistä.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*