Korkein hallinto-oikeus ei lähtenyt muuttamaan aiempia päätöksiä, joilla oli evätty omaishoidontuki vakavasti sairaan lapsen vanhemmilta. Alle vuoden ikäinen lapsi sairasti lymfaattista malformaatiota, ja hänelle oli tehty kahden kuukauden ikäisenä trakeostomia. Hoidettava oli leikkauksesta lähtien ollut toistaiseksi sairaalahoidossa, mutta kävi kotilomilla useita kertoja viikossa, jolloin edellytyksenä oli molempien vanhempien läsnäolo.

Vanhemmat olivat hakeneet omaishoidontukea, mutta sosiaali- ja terveyskeskuksen vammaispalvelujen viranhaltija oli hylännyt anomuksen. Päätös oli pysynyt voimassa myös kunnan sosiaalijaostossa ja Helsingin hallinto-oikeudessa.

Korkein hallinto-oikeus katsoo tuoreessa vuosikirjapäätöksessä, että omaishoidon tuesta annetun lain 2 §:n 1 kohta ja 3 §:n 1 kohta eivät sinänsä estä kuntaa myöntämästä omaishoidon tukea sellaiselle henkilölle, joka on hoidettavana terveydenhuollon toimintayksikössä. Tuki voidaan myöntää, jos hoidettava viettää tosiasiassa merkittävästi aikaa kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön hoidettavana, ja tuen edellytykset muutoin täyttyvät. Valituksen alaisessa tapauksessa KHO kuitenkin katsoo, että jaosto on voinut harkintavaltansa rajoissa hylätä omaishoidon tuen myöntämistä koskevan oikaisuvaatimuksen.

KHO:n päätöstiedotteen mukaan lapsen sairaalahoito on päättynyt 1.6.2016. Tämän jälkeen hänelle on järjestetty ympärivuorokautinen hoitorinki kotiin ja hänelle on myönnetty omaishoidon tuki mainitusta ajankohdasta lähtien.

KHO päätös kokonaisuudessaan

Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*