Kieltenopetuksen elokuussa alkavassa kokeilussa on mukana 76 kuntaa. (Kuva: Seppo Haavisto)

Vieraan kielen opiskelun aloittaa ensi elokuussa 69 000 peruskoululaista, 8 000 esiopetuksessa olevaa ja 7 000 lasta varhaiskasvatuksessa. He osallistuvat kielenopetuksen laajentamisen kokeiluun.

Kokeilussa vieraan kielen opetus aloitetaan joko peruskoulun ensimmäisellä luokalla tai varhaiskasvatuksessa. Kokeilussa myös monipuolistetaan kielivalikoimaa. Kokeilussa on suunnitelman mukaan mukana 21 eri kieltä, yleisimpinä englanti (61 kokeilijaa), saksa (60), ruotsi (47), ranska (45) ja venäjä (42).

Mukana on 76 kuntaa ja 19 muuta koulutuksen järjestäjää, jotka ovat saaneet erityisavustusta tarkoitukseen. Ensimmäisen vaiheen kokeilujen opetus alkaa elokuussa. Toinen vaihe alkaa vuonna 2018.

Tavoitteena on lisätä kielten tarjontaa, jotta yhä useampi lapsi valitsisi esimerkiksi ranskan, saksan, venäjän, espanjan, kiinan tai japanin ensimmäiseksi kielekseen. Kuntia kannustetaan rakentamaan alueellisia yhteistyön kokeiluita.

Mainos– Tutkimus ja ymmärrys varhaisen kielen oppimisen merkityksestä ja mahdollisuuksista on kasvanut. Oppimisen herkkyysiät tulisi huomioida paremmin. Kielen oppimista voidaan tuoda leikin avulla jo varhaiskasvatukseen, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok.

Materiaalia ja täydennyskoulutusta

Kokeiluun on varattu kymmenen miljoonaa euroa kahdelle vuodelle. Tänä vuonna on käytettävissä 4,5 miljoonaa, josta noin 3,8 miljoonaa on nyt jaettu erityisavustuksina opetuksen järjestäjille. Myös opettajien täydennyskoulutukseen panostetaan, ja lisäksi tuotetaan opetuksessa hyödynnettävää materiaalia.

Kokeilu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Uusi peruskoulu -ohjelmaa.

Opetusministeri Grahn-Laasonen on myös asettanut professori Riitta Pyykön selvityshenkilöksi tekemään ehdotuksia kieltenopetuksen kehittämiseksi kaikilla koulutusasteilla.

Ylioppilastutkinnon kehittämisehdotuksia valmistellut työryhmä ehdotti huhtikuussa jättämässään esityksessä ylioppilastutkinnon kehittämistä siten, että se kannustaisi monipuoliseen kielenopiskeluun ja toisi kieliin myös suulliset kokeet.

Aiheesta aiemmin:

Helsinki haluaa kaikki ekaluokkalaiset kieltenopetuksen piiriin

Kielten opiskelun nykytilanteesta:

Yle: Kuntien säästöt romahduttaneet kielten opiskelun

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*