Kevan toimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan Kevan aseman muuttamiselle pitäisi olla erittäin painavat perusteet.

– Kevan sijoitustuotot ovat olleet työeläkealan parhaat, Keva on hoitanut tuloksekkaasti eläkkeiden ja muiden sille tulleiden hakemusten käsittelyt ja Kevan toiminta on ollut läpinäkyvää, hän sanoo.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä alkaa selvittää kuntaeläkkeiden monopolin purkamista.

Taustalla on sote-uudistus, jonka nykyisten linjausten mukaan suuri osa sote-työstä siirtyy maakuntakonsernien palveluyrityksiin, yksityisille yrityksille ja kolmannelle sektorille. Muutos merkitsee julkisten eläkkeiden maksajajoukon pienentymistä.

Keva on ehdottanut ongelman ratkaisemiseksi siirtymämaksua, jolla tasattaisiin markkinamuutoksia yksityisen ja julkisen sektorin eläkejärjestelmien välillä. Työeläkeyhtiöt ovat torjuneet siirtymämaksun.

– Siirtymämaksu on yksi vaihtoehto. Se, että työeläkeyhtiöt ovat sen tyrmänneet ei vielä tarkoita, että se olisi poissuljettu, Kietäväinen sanoo.

– Se olisi järkevin vaihtoehto, sillä se ei rasita yksityisiä työeläkeyhtiöitä. Määräaikaisena järjestelynä ja rajattuna sosiaali- ja terveydenhuollon markkinamuutoksiin se olisi myös lakiteknisesti yksinkertainen toteuttaa. Se myös poistaisi paineita verojen korotukseen.

Keva pitää välttämättömänä, että siirtymämaksusta päätetään samaan aikaa soten valinnanvapauslainsäädännön kanssa keväällä 2017.

– Koska soten markkinaosuusmuutokset aiheutuvat lainsäädännöstä ja poliittisista linjauksista lisätä yksityisen ja kolmannen sektorin osuutta sote-palveluissa, on muutokset korjattava lainsäädännöllä samassa yhteydessä, kun säädetään valinnanvapaudesta, sanoo Kietäväinen.

Kevan asemaa pohtivaa työryhmää ei ole vielä nimitetty. Keva haluaa, että työryhmän toimikautta jatketaan vähintään vuoden 2018 kevääseen saakka.

Keva vastaa yhdessä kuntien kanssa kunnallisten eläkkeiden rahoituksesta.  Lisäksi Keva hoitaa valtion, evankelis-luterilaisen kirkon ja Kelan työntekijöiden työeläketurvaa. Suomen suurimmalla työeläkevakuuttajalla Kevalla on noin 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*