Kuntien yhteistyön kehittämiseksi Kuntaliitto on esittänyt piirikuntamallia, joka olisi esimerkiksi monitoimialainen kuntayhtymä.

Myös piirikuntamallin avulla kyetään liiton mukaan selkeyttämään hallintorakenteita ja tehostamaan kuntapalveluiden tuotantoa.

– Kuntayhtymämalli ja sen kehittäminen on tärkeää ottaa hallitusohjelmassa mainitun isäntä- eli vastuukuntamallin rinnalle kuntien yhteistyövaihtoehtona, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo.

Kietäväinen pitää tärkeänä, että kuntarakenteiden uudistus toteutetaan vapaaehtoisuuden pohjalta. Hän muistuttaa, että vain vapaaehtoisiin järjestelyihin perustuvissa rakenneuudistuksissa kyetään sitouttamaan kuntien keskeiset toimijat tuloksellisuutta edistävien ratkaisujen toteuttamiseen.

– Pelkkä kuntaliitos sinällään ei saa aikaan säästöjä. Säästöjä syntyy vasta siinä vaiheessa, kun kuntaliitoksen jälkeen on purettu päällekkäisyyksiä, selkeytetty johtamista ja otettu käyttöön tuloksekkaampia toimintatapoja. Kuntaliitos itse asiassa lisää kustannuksia parina vuonna ennen ja jälkeen liitoksen toteutusta, Kietäväinen sanoo.

Kietäväinen puhui perjantaina Seinäjoella Kuntaliiton ja Etelä-Pohjanmaan liiton yhteisessä maakuntatilaisuudessa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä