Kuva: Pixabay
Vaasan hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa Pietarsaaren johtajavalinnasta huhtikuussa 2018.

Pietarsaaren kaupunginjohtajahaku vuonna 2016 noudatti lain pykäliä, katsoo Vaasan hallinto-oikeus.

Ruotsinkielisten lehtien uutistoimisto Svensk Presstjänst valitti kaupungin johtajavalinnasta oikeuteen, kun kaupunki ei luovuttanut hakuprosessissa mukana olleiden ehdokkaiden nimiä. Korkein hallinto-oikeus on linjannut, ettei julkista virkaa hakeneiden nimiä voi salata.

Asia tulee julkiseksi, kun se tulee kunnalle. Silloin julkinen tieto on pyydettäessä annettava.

Pietarsaaressa loppusuoralle päässeiden hakijoiden nimet paljastettiin vasta pari viikkoa ennen valtuuston ratkaisevaa kokousta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Niiden nimet ovat ilman muuta julkista tietoa, jotka ovat antaneet virkaan suostumuksensa, Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen sanoo.

Hallinto-oikeus katsoo ratkaisussaa, että niiden nimet voidaan jättää kertomatta, jotka eivät ole antaneet suostumustaan hakuun.

– Tässä tapauksessa on kysymys siitä, että kunnan palkkaama konsulttifirma on ollut oma-aloitteisesti yhteydessä ihmisiin. Firma on antanut kunnalle yhteenvedossa myös niiden nimiä, jotka eivät ole antaneet suostumustaan virkaan. Niiden ihmisten nimiä Pietarsaaren kunta ei ole kertonut eteenpäin.

Kumpaakin logiikkaa voi ymmärtää

Sulosen mukaan tapaus on oikeudellisesti vähintäänkin mielenkiintoinen.

Hallinto-oikeudelle asian esittellyt Susanna Östmann jätti päätökseen eriävän mielipiteen. Hän tulkitsi, että nimet ovat julkisia, kun konsulttiyhtiö on antanut ne kunnalle. Erityistä perustetta salassapidolle ei ole ollut.

Hallinto-oikeus kuitenkin ratkaisi, että nimet ovat kunnan omaa sisäistä valmistelua, jota ei tarvitse julkisuuteen kertoa.

– Tämä on mielenkiintoista, koska kumpaakin logiikkaa voi ymmärtää, Sulonen sanoo.

– Kun esittelijä ei ole löytänyt laista salassapitoperustetta, kunnan on ne asiakirjat annettava. Toisaalta ymmärrän hallinto-oikeuden tulkinnan niiden ihmisten kannalta, jotka eivät ole olleet millään tavalla mukana haussa. He eivät ole voineet vaikuttaa siihen, että heidät on sotkettu mukaan prosessiin.

Konsulttiyhtiöihin tarkkuutta

Käytännössä ratkaisu vaikuttaa Sulosen mukaan todennäköisesti niin, että kuntien käyttämät konsulttiyhtiöt ovat entistä tarkempia siitä, mitä tietoja ne luovuttavat rekrytoinnista kunnalle.

Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja Heidi Rämön mukaan konsulttiyrityksiä käytetään paljon kuntien rekrytoinneissa.

– Konsulttiyhtiöitä käytetään sen takia, että hakijoita on niin vähän. Kunnat haluavat varmistaa, että heille tulee hyviä hakijoita, Rämö sanoo.

– Totuus on se, että jos nimiä ei tarvitsisi julkaista, tulisi enemmän ja kokeneempia hakijoita. Tehtävässä olevien on todella vaikea lähteä hakuprosessiin, koska se vaikuttaa heti heidän työhönsä.

Rämö pitää erikoisena, että yhtiö on kertonut kunnalle keiden kiinnostusta tehtävään on kyselty.

– Olen itsekin kieltäytynyt vaikka kuinka monesta. Jos rekrytointikonsultti aloittaa puhelun, kuvittelen että se on luottamuksellinen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Heidi Rämö on oikeassa. kaupunginjohtajan hakuprosessit ovat täynnä ”salaliittoteorioita , arveluita ja juoruja”. Parasta olisi, jos jokin puolueeton taho ensi käy asiallista kesktelua ja valmistelua ennen valtuustokeskusteluja.
    emeritus kaupunginjohtaja

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*