Juuassa sekä kunnan henkilöstö että lapset liikkuvat entistä enemmän. Simpauttajan liikuntapaikka valmistui vuonna 2016.
Kuva: Juuan kunta

Juuan kunnan henkilöstön sairauspoissaolot laskivat vuodessa liki kolmanneksella sen jälkeen, kun työntekijöiden terveyteen alettiin kiinnittää huomiota.

Vielä vuonna 2016 Juuassa kertyi työntekijää kohden 20 sairauspoissaolopäivää vuodessa. Se on selvästi yli valtakunnan keskiarvon, joka on 16,7 poissaolopäivää työntekijää kohden.

Runsaiden poissaolojen vähentämiseksi Juuassa alettiin vuonna 2016 uudistaa työkulttuuria. Toimet jatkuivat myös koko viime vuoden ajan.

– Meillä on kiinnitetty huomiota siihen, että kehityskeskusteluita on säännöllisesti, sairauspoissaoloihin puututaan ja niitä seurataan järjestelmällisesti. Lisäksi työterveyshuollon kanssa on tehty työpaikkaselvityksiä, kunnan hallintojohtaja ja henkilöstöpäällikkö Aki Jäppinen kertoo.

MainosSyksyllä 2016 Juuassa päätettiin myös käyttää kiky-sopimuksen tuomat lisätunnit yhteiseen työpaikkaliikuntaan. Jäppisen mukaan kunnan työntekijät ovat myös osallistuneet kiky-liikuntaan ahkerasti, ja osa on intoutunut liikkumaan enemmän myös vapaa-ajallaan.

Sairastelu laski alle maan keskiarvon

Viime vuonna kunnan työntekijöiden sairauspoissaolojen määrä laski alle maan keskiarvon, 14 päivään työntekijää kohden.

Saman vuoden alussa Juuan kunnan henkilöstön määrä puolittui, kun sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyi Siun Sote kuntayhtymän palkkalistoille.

Jäppisen mukaan työntekijöiden määrän laskulla ei kuitenkaan ole ollut suurta vaikutusta sairauspoissaolojen vähentymiseen. Enemmän vaikutusta on ollut pitkien sairauslomien ja flunssa-aaltojen puuttumisella.

Eniten kunnan sairauspoissaolot laskivat hallinnossa, jossa sairastettiin viime vuonna alle kolmannes verrattuna edelliseen vuoteen. Sivistyksen alueella poissaolot laskivat reilut 20 prosenttia ja teknisellä palvelualueella 8 prosenttia.

Entistä terveempi henkilöstö tuottaa kunnalle säästöjä, vaikka Juuassa ei olekaan laskettu tarkalleen kuinka paljon.

Kunnan arvion mukaan yhden sairauspoissaolopäivän hinta on keskimäärin noin 350 euroa. Poissaolojen vähentyminen on myös parantanut palvelutuotantoa, kunnasta kerrotaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*